Dăm startul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România

În acest an, președinta de onoare a juriului este doamna Edita Kudláčová, Head of Radio EBU (European Broadcasting Union).

Dăm startul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România

18 Iunie 2024, 16:40

În perioada 23-28 iunie 2024, Radio România organizează a XII-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova dedicat inovaţiei. Anul acesta, festivalul va fi prefațat, în perioada 20-24 iunie, de atelierul "Orizont Sonor", adresat tinerilor interesați de creația de ficțiune sonoră.

Festivalul Grand Prix Nova se bucură de la începuturile sale de patronajul Majestătii Sale Margareta Custodele Coroanei Române.

În acest an, președinta de onoare a juriului este doamna Edita Kudláčová, Head of Radio EBU (European Broadcasting Union).

Continuăm excelenta colaborare cu Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București), care găzduiește cu generozitate festivalul și anul acesta în spațiul intim al sălii sale de spectacole de la Teatrelli Bucureşti (Piața Lahovari nr. 7). Apropierea între cele două instituții confirmă relevanța internațională a acestui spațiu teatral bucureștean, afirmat în ultimii ani ca gazdă a unor evenimente internaționale și loc al inovației și al experimentului teatral performativ.

Conferinţa de presă de joi, 20 iunie, ora 13.00, de la Teatrelli, anunță festivalul Grand Prix Nova și deschide atelierul de formare în domeniul ficțiunii sonore "Orizont Sonor", dezvoltat de Institutul Francez din România, în colaborare cu Asociația Longueur d'Ondes (Franța), Radio România și Semi Silent. Atelierul se desfășoară la Teatrelli în perioada 20-24 iunie.

Grand Prix Nova se desfășoară în perioada 23-28 iunie, iar selecția festivalului propune în cele trei categorii de concurs – Drama, Short Forms, Binaural Drama – 27 de producții de top din întreaga lume. Audițiile sunt programate între 24 și 27 iunie, începând cu ora 10.00, la care sunt bineveniți profesioniştii şi iubitorii de audio drama (ficțiune sonoră). Fiecare zi de audiții se va încheia cu o sesiune de discuții cu reprezentanții acestora, transmisă online prin live streaming pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor. Intrarea este liberă.

Gala de premiere va avea loc vineri, 28 iunie, de la ora 12.00, la Palatul Elisabeta în prezența ASR Principele Radu.

Festivalul este, în primul rând, ocazia întâlnirii față în față a participanților, dar ajungem și oriunde în lume în spațiul virtual, pe platforma www.grandprixnova.ro, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube, Grand Prix Nova.

Pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producțiile în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

Competiția

De doisprezece ani, Grand Prix Nova și-a câștigat notorietatea în lumea spectacolului sonor pe care îl face accesibil atât creatorilor de audio drama (ficțiune sonoră) și oamenilor de teatru interesați de fenomen, cât şi publicului larg. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul ficțiunii sonore este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor europene de profil şi nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.

La a XII-a ediție a festivalului, 27 de producții de teatru radiofonic din 12 țări au fost selectate pentru a concura pentru premiile Grand Prix Nova, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: Drama (maximum 60 minute), Short Forms (extinsă de anul acesta la maximum 15 minute) şi Binaural Drama (secţiune inaugurată în anul 2018, a cărei formulă pune în valoare calitățile imersive ale sunetului experimentate prin audiția în căști). Preselecția producțiilor în concurs a fost asigurată de un juriu multidisciplinar format din membri ai redacției Teatrul Național Radiofonic și de reprezentanți ai posturilor naționale și regionale Radio România.

La fel ca în fiecare an, festivalul oferă tradiționalele trofee şi diplome acordate câștigătorilor fiecărei categorii, și premii în bani.

Juriul

Formula de jurizare păstrează tradiția juriilor internaționale în componența juriului colectiv. Juriul, format din reprezentanții tuturor producțiilor calificate în concurs, este coordonat începând de anul acesta de un moderator de juriu echidistant, personalitate incontestabilă a domeniului, care nu participă în competiție cu nici o producție. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanților, aceștia fiind implicați în notarea fiecărei producții în competiție. Păstrăm, astfel, participarea colectivă la decizia câștigătorilor festivalului, promovată și de alte mari festivaluri internaționale de profil. În același timp, mizăm și pe o creștere a aportului juraților la dezbaterea teoretică și la comunicarea profesională.

Artista și producătoarea franceză Amandine Casadamont revine în festival ca moderatoare a juriului, invitată anul acesta prin parteneriatul cu Institutul Francez București. Creațiile sale se află la intersecția dintre spectacol radiofonic, performance și instalație sonoră. Este autoarea și regizoarea mai multor creații radiofonice în care fantezia joacă un rol important în spațiul concret, documentat, unde ficțiunea se întâlnește cu realitatea pentru a chestiona modul de funcționare a societăților noastre. Părăsirea zonelor de confort surprinde invizibilul și atacă subiecte sensibile, cum ar fi călătoriile sale în zona interzisă de la Fukushima sau în zona traficului de droguri din deșertul mexican. Din cercetarea arhivelor s-au născut creații pentru Fondation Van Gogh din Arles, La nuit de la radio (SCAM), France Culture și MEG din Geneva, centrate pe istoria recentă. Creațiile sale pentru France Culture sunt recunoscute prin premii internaționale printre care Premiul pentru documentar sonor la Bienala Internațională de Radio din Mexico City (2012), Premiul Phonurgia Nova pentru „artă sonoră radiofonică” (2015), Festivalul de la New York „The Sound of the Silence” (2006).

Conferința președintei de onoare a juriului

Președinta de onoare a juriului, doamna Edita Kudláčová, Head of Radio EBU (European Broadcasting Union), va susține în cadrul festivalului Grand Prix Nova joi, 27 iunie, de la ora 10.00 o conferință specială de prezentare a noilor oportunități de creație oferite de EBU artiștilor din domeniul audio. Conferința cu acces liber este deschisă publicului larg.

Edita Kudláčová este șefa departamentului Radio al Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Cu o vastă experiență la Radio Cehia, Edita Kudláčová este din 2013 șefa relațiilor internaționale, iar din 2016 coordonează producția de conținut audio inovator în comunitatea audio națională și internațională. A primit numeroase premii în domeniul jurnalismului și al serviciului public. Experiența ei include o colaborare extinsă cu instituții media publice. În prezent, este membră a Grupului pentru noile radiouri din cadrul EBU și fostă membră a Grupului de radio pentru relații internaționale.

Atelierul "Orizont Sonor"

Radio România prin Festivalul Grand Prix Nova se asociază anul acesta cu Institutul Francez România în organizarea atelierului internațional Orizont sonor, în colaborare cu Asociația Longueur d'Ondes (Franța), în parteneriat cu Semi Silent.

Festivalul Grand Prix Nova Romania găzduiește în perioada 20-24 iunie, la Teatrelli, atelierul de formare în domeniul ficțiunii sonore "Orizont Sonor", care se adresează tuturor celor interesați să descopere tehnicile de producție a ficțiunii sonore. Coordonat de doi artiști multipremiați în mediul audio internațional – Ilinca Stihi (România) și Benjamin Abitan (Franța) – atelierul va avea ca rezultat scurte producții de ficțiune sonoră, care vor fi prezentate luni, 24 iunie, de la ora 14.30, în fața participanților la Festivalul Grand Prix Nova.

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Comunicate de presă 16 Ianuarie 2024, 16:55

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

Potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de toamnă din 2023, Radio...

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

www.radioromania.ro

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

Programul cuprinde, printre altele, concerte live, spectacole de acrobaţii, ateliere şi concursuri.

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie
Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

Blindatele ar urma să ajungă în Ucraina până la finalul lunii august.

Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei
BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri

BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri

Alte trei persoane au fost puse sub control judiciar în același dosar.

BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri
BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

Sumal reprezintă un sistem informatic de urmărire a materialelor lemnoase.

BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

Maria Olaru, fosta gimnastă olimpică, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

Distincția în cadrul Galei Festive a Zilei Timișoarei, ce va...

Maria Olaru, fosta gimnastă olimpică, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile al sezonului, confirmat la un bărbat din Bucureşti

INSP recomandă populaţiei evitarea expunerii la ţânţari,...

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile al sezonului, confirmat la un bărbat din Bucureşti

Minivacanță în august. Bugetarii vor avea un weekend prelungit de Adormirea Maicii Domnului

Ziua de vineri, 16 august, va fi liberă astfel încât să fie...

Minivacanță în august. Bugetarii vor avea un weekend prelungit de Adormirea Maicii Domnului

Șeful Statului Major al Apărării, despre dronele căzute în Tulcea: Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri

„Cel mai probabil, dar nu vreau să speculez, sunt rămăşiţe de...

Șeful Statului Major al Apărării, despre dronele căzute în Tulcea: Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri

Guvernul maghiar donează o vidanjă autorităţilor locale din Băile Tuşnad

Vidanja a fost predată în cadrul ceremoniei de deschidere a...

Guvernul maghiar donează o vidanjă autorităţilor locale din Băile Tuşnad

EURO 2024: România, amendată cu 40.000 de euro de UEFA pentru rasism și discriminare

FRF va trebui să plătească 40.000 de euro pentru...

EURO 2024: România, amendată cu 40.000 de euro de UEFA pentru rasism și discriminare

Focare de pesta micilor rumegătoare, confirmate în 4 localități din județele Tulcea și Constanța

Virusul afectează ovinele și caprinele.

Focare de pesta micilor rumegătoare, confirmate în 4 localități din județele Tulcea și Constanța

O nouă ediție „Retroparada Verii”, organizată la Brașov

Pasionații de automobile sunt așteptați pe Aleea de sub Tâmpa.

O nouă ediție „Retroparada Verii”, organizată la Brașov