Recviemul German de Brahms, la Sala Radio, sub bagheta lui Kaspar Zehnder
În 25 aprilie, ora 19:00, în Joia Mare, în aşteptarea sărbătorii Paştelui, Orchestra Naţională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri dintre cele peste 2000 compuse vreodată
24 Aprilie 2019, 10:01
În 25 aprilie, ora 19:00, în Joia Mare, în aşteptarea sărbătorii Paştelui, Orchestra Naţională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri dintre cele peste 2000 compuse vreodată, Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuşi ca dirijor. Celebra lucrare pe care o veţi asculta la Sala Radio va fi interpretată sub bagheta dirijorului elveţian Kaspar Zehnder, director artistic al Festivalului Murten Classics (Elveţia), al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel (Elveţia) şi al ansamblului PFK – Prague Philharmonia.
Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu) şi a soliştilor vocali Bianca Mărgean – soprană şi Cătălin Toropoc – bas/bariton.
Compus între 1865 şi 1868, Recviemul German se pare că a fost compus de Brahms după două mari pierderi din viaţa sa: mama sa şi bunul său prieten, celebrul compozitor şi pianist Robert Schumann. Este cea mai lungă creaţie a lui Brahms, o interpretare a lucrării având o durată între 65 şi 80 de minute. Numele lucrării este datorat faptului că dacă majoritatea lucrărilor de acest gen au preluat pasaje din litughia funerară în latină, Brahms a ales ca Recviemul german să preia pasaje din Biblia tradusă de Luther în germană, un lucru destul de surprinzător în epocă.
După un remarcabil debutul la Teatrul La Scala din Milano în octombrie 2007, Kaspar Zehnder a fost invitat să dirijeze Orchestra Naţională din Montpellier, Filarmonica Slovacă, Orchestra Simfonică din Lucerna, Orchestra Naţională Ile-de-France, English Chamber Orchestra, Filarmonicile din Praga şi Brno, Orchestra Radio Varşovia, Filarmonica Naţională din Lituania etc. A fost dirijor titular al Filarmonicii din Praga (2005-2008) şi director muzical al Centrului Paul Klee din Berna (2005 – 2012). Pe parcursul stagiunii 2014-2015, a fost invitat să dirijeze ansamblul Kremerata Baltica la Teatrul Châtelet din Paris, English Chamber Orchestra într-un concert de gală în prezenţa Prinţului Charles, opera Răpirea din Serai de Mozart la Opera din Metz ş.a.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.