Moștenitorii României muzicale, turneu dedicat Radio România Muzical - 25 de ani

Moștenitorii României muzicale, turneu dedicat Radio România Muzical - 25 de ani

Moștenitorii României muzicale, turneu dedicat Radio România Muzical - 25 de ani

06 Ianuarie 2022, 15:40

Radio România Muzical, unicul post românesc de radio dedicat muzicii culte, privește spre viitor cu un turneu susținut la început de an de violoncelistul Cornelius Zirbo și pianistul Cadmiel Boțac, laureați ai bursei Moștenitorii României muzicale. Turneul se desfășoară între 8 și 13 ianuarie.

Programul recitalurilor: sâmbătă, 8 ianuarie, ora 19:00, Sala Auditorium Maximum, în stagiunea Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca; marți, 11 ianuarie, ora 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara; joi, 13 ianuarie, ora 19:00, Sala Radio din București.

Cadmiel Boțac și Cornelius Zirbo propun un program rar cântat în România: Sonata în si minor pentru pian de Franz Liszt, una dintre cele mai dificile și expresive sonate pentru pian din întreaga literatură dedicată acestui instrument, alături de Sonata op. 19 pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov, o lucrare reper pentru repertoriul dedicat violoncelului.

Promovarea tinerilor muzicieni a fost întotdeauna o prioritate pentru Radio România Muzical, concretizată în ultimii 4 ani sub emblema proiectului Moștenitorii României muzicale, derulat împreună cu Rotary Club Pipera: recitaluri la Sala Radio, o bursă în valoare de 4.000 Euro, înregistrări de studio, discuri apărute la Editura Casa Radio, apariții în programele Uniunii Europene de Radio, cu un public potențial de zeci de milioane de ascultători. Moștenitorii României muzicale este o oportunitate importantă pentru tinerii muzicieni români, mai ales în perioada atât de grea a pandemiei.

Cadmiel Boțac și Cornelius Zirbo sunt laureați ai bursei Moștenitorii României muzicale - edițiile 2020 și 2021. Primul disc semnat de pianistul Cadmiel Boțac este un beneficiu oferit de acest proiect. Discul a apărut la finalul anului 2021 la Editura Casa Radio și poate fi achiziționat cu semnătura protagonistului, în foaierul sălilor de concerte unde vor avea loc recitalurile. Albumul a fost remarcat deja de critica de specialitate, fiind considerat unul dintre cele mai bune discuri de debut ale anului trecut.

Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, îi aduce pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe excepționalii tineri muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar.

Din 2018 și până în prezent au avut loc 15 recitaluri: violonceliștii Andrei Ioniță și Valentin Răduțiu, violonista Ioana Cristina Goicea, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu și Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Toate recitalurile au fost puse la dispoziția Uniunii Europene de Radio, concretizate în difuzări la posturi precum BBC Radio 3, France Musique, etc. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.

În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa Moștenitorii României muzicale, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Moștenitorii României muzicale este inițiat și organizat de Cristina Comandașu - redactor șef Radio România Muzical și Dan Popescu - președinte comisia PR Rotary Club Pipera.

Pianistul Cadmiel Boțac, născut în 1997, a început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând primul concurs național. Au urmat alte premii, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul Young Virtuoso - Zagreb şi Premiul 1 la Concursul Dinu Lipatti - Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Viena, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști - Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

La Concursul Internaţional Astana Piano Passion din Kazahstan (2014), unde a obținut Premiul I, a fost apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul Milano Piano Talents, Concursul Internaţional Adilia Alieva din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. În februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, în urma unui concurs organizat la nivel European.

Tânărul pianist a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În prezent, Cadmiel este masterand al Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

Violoncelistul Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vârsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță, iar ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup. În prezent urmează studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu.

S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Până în prezent a beneficiat de îndrumarea altor violonceliști de talie internațională: Frans Helmerson, Miklós Perényi, Wolfgang Emanuel Schmidt, Götz Teutsch, Maximillian Hornung, Romain Garioud, Alexander Buzlov, László Fenyő, Jan-Erik Gustafsson, Wendy Warner, etc.

Cornelius Zirbo este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră. De asemenea, a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 si 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia.

Cornelius este laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate: Concursul Internațional de Coarde StreichWerk de la Berlin - locul I; Concursul International Young Virtuosos, Sofia - locul I; Concursul Internațional de Violoncel Antonio Janigro, Croația - locul III; Concursul Internațional de Violoncel ProArt, Ucraina - locul II, Concursul Internațional Concertino Praga - locul II) și locul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, din 2010 până în 2018.

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte și recitaluri în România, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Marea Britanie, Danemarca, China, etc. în prestigioase săli de concert: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elveția), Concert Hall of National Library (Beijing) și Ateneul Român. A concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica de Stat Moldova, Camerata Regală, Orchestra Națională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Națională Junior. A apărut în diverse formații camerale alături de artiști consacrați ca Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny, etc.

În ascensiunea lui profesională a fost sprijinit financiar de Fundația Principesa Margareta (prin proiectul Tinere Talente), Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, Provident în parteneriat cu Școala de valori și Fundația pentru Comunitate.

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profeșioniști din toate vocațiile, este o rețea globală de lideri care acționează pentru a contribui la comunitățile din întreaga lume și a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură susținerea financiară a proiectului Moștenitorii României muzicale și promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educațională și inspirațională.

Parteneri media ai turneului: Radio România Actualități, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, Historia, Hotnews, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.

Biletele pentru recitalul de la Cluj-Napoca pot fi achiziționate în rețeaua www.entertix.ro, cele pentru recitalul de la Timișoara sunt disponibile la casa de bilete a Sălii Capitol, iar biletele pentru recitalul de la Sala Radio din București pot fi achiziționate exclusiv online în rețeaua www.iabilet.ro.

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Comunicate de presă 16 Ianuarie 2024, 16:55

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

Potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de toamnă din 2023, Radio...

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Comunicate de presă 15 Ianuarie 2024, 14:03

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"

Editura Casa Radio , în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria" din Ploieşti, organizează...

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Comunicate de presă 04 Ianuarie 2024, 10:35

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024

Big Band-ul Radio România pregătește pentru anul 2024 o serie de concerte în premieră și evenimente surpriză....

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Comunicate de presă 28 Decembrie 2023, 16:45

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

TVR 1 difuzează, joi, 28 decembrie, de la ora 23.10, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România....

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

www.radioromania.ro

Sub comanda lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic obține titlul în Grecia

Sub comanda lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic obține titlul în Grecia

Este al doilea titlul cucerit de tehnicianul român cu PAOK, după cel din sezonul 2018-19.

Sub comanda lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic obține titlul în Grecia
TIMIȘOARA: Deţinut evadat de la un punct de lucru, prins şi reîncarcerat

TIMIȘOARA: Deţinut evadat de la un punct de lucru, prins şi reîncarcerat

Individul va fi cercetat disciplinar de conducerea închisorii. În asemenea cazuri, fuga este asimilată evadării.

TIMIȘOARA: Deţinut evadat de la un punct de lucru, prins şi reîncarcerat
Manchester City a câștigat campionatul Angliei

Manchester City a câștigat campionatul Angliei

Pentru formația antrenată de Pepe Guardiola, este al patrulea titlu consecutiv.

Manchester City a câștigat campionatul Angliei
Zverev câştigă turneul ATP Masters 1.000 de la Roma

Zverev câştigă turneul ATP Masters 1.000 de la Roma

În finala Foro Italico, germanul l-a învins pe chilianul Nicolas Jarry.

Zverev câştigă turneul ATP Masters 1.000 de la Roma

F1: Verstappen câștigă Emilia Romagna Grand Prix

Plecat din pole position, pilotul echipei Red Bull Racing a...

F1: Verstappen câștigă Emilia Romagna Grand Prix

VASLUI: 3 morți după coliziunea dintre un autoturism și două motociclete

În urma impactului, cele 3 vehicule au fost cuprinse de flăcări.

VASLUI: 3 morți după coliziunea dintre un autoturism și două motociclete

CS Dinamo Bucureşti a câștigat Cupa României la handbal masculin

În finală, Dinamo a învins-o pe CSM Constanța, deţinătoarea...

CS Dinamo Bucureşti a câștigat Cupa României la handbal masculin

Superliga: Universitatea Cluj va juca barajul pentru Conference League împotriva Universității Craiova | VIDEO

Universitatea Cluj a învins-o pe Oțelul Galați în barajul...

Superliga: Universitatea Cluj va juca barajul pentru Conference League împotriva Universității Craiova | VIDEO

IRAN: Mobilizare pentru căutarea elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi. Aparatul a aterizat forțat în munți

Accidentul s-a produs într-o zonă împădurită din regiunea...

IRAN: Mobilizare pentru căutarea elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi. Aparatul a aterizat forțat în munți

MARAMUREȘ: Corpul unui bărbat, găsit pe malul râului Tisa

Corpul a fost găsit în zona localității Câmpulung la Tisa.

MARAMUREȘ: Corpul unui bărbat, găsit pe malul râului Tisa

UNGARIA: 2 morți și 5 dispăruți după un accident pe Dunăre

O navă de croazieră şi o barcă cu motor au intrat în...

UNGARIA: 2 morți și 5 dispăruți după un accident pe Dunăre

Mii de persoane evacuate în Indonezia din cauza erupției vulcanului Ibu

De la începutul anului, activitatea vulcanică a Arhipelagului...

Mii de persoane evacuate în Indonezia din cauza erupției vulcanului Ibu