Maestrul Dan Grigore, concert de excepţie la Sala Radio

Celebrul pianist Dan Grigore va concerta la Sala Radio vineri 17 martie, ora 19:00

Maestrul Dan Grigore, concert de excepţie la Sala Radio

17 Martie 2017, 09:21

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicaţie Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti şi Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri 17 martie, ora 19:00, în compania Orchestrei Naţionale Radio. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Misha Katz, o prezenţă deja cunoscută publicului din România prin colaborarea sa frecventă cu Orchestrele şi Corurile Radio. Programul concertului va cuprinde Uvertura în stil italian, D 590, de Fr. Schubert, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73 – Imperialul de L. van Beethoven şi Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 – Din lumea nouă de A. Dvořák.

Cotat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, Dan Grigore este astăzi un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac. A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi, împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Elev al celebrului Leonard Bernstein – care afirma despre muzicianul de origine rusă că „aşa o înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”, Misha Katz a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Dan Grigore - Aşezat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, maestrul este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, el este un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac. Din cauza constantului său non-colaboraţionism, regimul comunist a facut eforturi pentru a-l marginaliza, dar marele talent şi personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceauşiste.

A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi, împreună cu care a realizat evenimente de neuitat. Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanţă istorică pentru reclădirea României.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, a primit prima disticţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 – Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de Pianist al Casei Regale şi i s-a conferit decoraţia regală Nihil Sine Deo.

„Dan Grigore are o senzaţională clasă mondială!” (Kleine Zeitung);

„Ascultătorului i se opreşte respiraţia.” (Berliner Zeitung);

„Îl ascultam fascinaţi…” (Le Monde);

„Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă.” (Tagesspiegel);

„Extraordinar! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache);

„România a dat lumii pe Clara Haskil, Dinu Lipatti, Radu Lupu şi Dan Grigore, adică patru dintre marile figuri ale pianisticii secolului XX şi în ce-i priveşte pe ultimii doi, şi ale începutului de secol XXI, patru individualităţi imposibil de încadrat într-o şcoală anume: sunt înainte de toate, artişti singulari.” (Les grands pianistes du XXe siècle, Editura Buchet-Chastel).

Misha Katz - Născut la Rostov, în Rusia, a început să studieze violoncelul în anul 1959, şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Moscova sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici, iar alături de tatăl său, dirijorul Leonid Katz, a studiat dirijat-orchestră. De asemenea, din anul 1973 a studiat la Conservatorul din Rostov cu profesorii Yakov Slobodkin şi Alexander Volpov. În anul 1979 a obţinut titlul de doctor la Conservatorul Ceaikovski din Moscova.

În anul 1982 a studiat dirijatul cu celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein, iar după stabilirea sa în Franţa, în 1985, Miska Katz a format Trio-ul Şostakovici care a fost invitat în anul 1994 să înregistreze lucrări la casa de discuri Sony Classical.

Aprecierea de care se bucură Misha Katz a făcut ca numele său să fie înscris pe agendele unor importante festivaluri internaţionale în Monte Carlo, Bregenz, Mexico City, Ierusalim, Santander, Sion, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro, Moravia. Totodată, artistul a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Anglia, Belgia, Rusia, Franţa, Spania, Elveţia, România, Polonia, Danemarca, Suedia, Slovacia, Israel, Monaco, Ucraina, Germania, Mexico, Italia sunt ţări în care dirijorul Misha Katz a repurtat succese după succese, fiind aplaudat şi apreciat ca unul dintre puţinii dirijori care reuşesc să transmită publicului un mesaj artistic aparte.

În anul 1996 a fost dirijor permanent al Orchestrei Naţionale din Belarus, în 1998 a fost numit dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ucraina, precum şi dirijor permanent al Orchestrei de Cameră Soliştii Rusiei, iar din 2007 este dirijor principal invitat al orchestrei Slovak Sinfonietta. În anul 2002 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Mexico City. Misha Katz a fost director artistic al Festivalului internaţional Solomon Mikhoëls (Franţa), festival realizat sub înaltul patronaj al preşedintelui Jacques Chirac, în anul 2005 a fost numit director artistic al International Peace Festival, sub înaltul patronaj al preşedintelui Nicolas Sarkozy, iar din 2012 festivalul este organizat sub înaltul patronaj al preşedintelui François Hollande.

De-a lungul timpului a fost distins cu Golden Menorah de către B’nai B’rith (2005), Medalia Franceză de Aur pentru Merite şi Dedicare, Medalia UNESCO Cinci Continente (2013), Medalia de Aur conferită de Liga Universală pentru Bunăstare Publică, Medalia Solomon Mikhoëls (2014). Misha Katz este cofondator al proiectului Cultură fără graniţe, organizat sub auspiciile UNESCO.

„Aşa o profundă înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”. (Leonard Bernstein)

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
Comunicate de presă 10 Iunie 2024, 14:55

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău

Președintele de onoare al acestei ediții va fi domnul Marius Adrian Nicoară, scriitor și doctor in istorie.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

www.radioromania.ro

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice

Lotul tricolor are în componenţă 107 sportivi, care se vor alinia la startul a 18 discipline.

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice
Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri

Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri

Bărbatul de 57 de ani a fost declarat decedat.

Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri
Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

O persoană în vârstă de 95 ani a fost asistată medical, suferind un atac de panică.

Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări
BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

Tânărul a fost arestat preventiv, iar persoanele în cauză au fost transportate la spital.

BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

CARAȘ-SEVERIN: Accident produs de un polițist din Caransebeș, aflat la volanul unei autospeciale

Acesta a fost sancționat cu amendă. Nu au fost înregistrate...

CARAȘ-SEVERIN: Accident produs de un polițist din Caransebeș, aflat la volanul unei autospeciale

SUA: Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranţi ilegali din istorie"

Fost președinte este convins de realegerea sa în noiembrie.

SUA: Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranţi ilegali din istorie"

Admitere 2024: Număr record de candidați la UMF București

Admitere se organizează, duminică, și la Cluj-Napoca și Iași.

Admitere 2024: Număr record de candidați la UMF București

8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana informatică de vineri, estimează Microsoft

Problemele au fost generate de o actualizare a unui software...

8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana informatică de vineri, estimează Microsoft

Principalul suspect în uciderea unei doctorițe la Brăila, reținut

Femeia a fost înjunghiată de mai multe ori în cabinetul său...

Principalul suspect în uciderea unei doctorițe la Brăila, reținut

Superliga: Rapid București - CFR Cluj, 2-2 | VIDEO

Daniel Bîrligea a deschis scorul ('28), Albion Rrahmani a...

Superliga: Rapid București - CFR Cluj, 2-2 | VIDEO

Superliga: Universitatea Craiova - UTA Arad, 4-2 | VIDEO

Oltenii au punctat prin Gjoko Zajkov ('25), Luis Paradela...

Superliga: Universitatea Craiova - UTA Arad, 4-2 | VIDEO

Misiunea Forţelor Aeriene Române în Macedonia de Nord, la final

Aeronava C-27J Spartan a executat 21 de misiuni de stingere a...

Misiunea Forţelor Aeriene Române în Macedonia de Nord, la final