Evenimente culturale la Sala Radio

Evenimente culturale la Sala Radio

11 Octombrie 2016, 13:23

O seară romantică

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, vă propune vineri, 14 octombrie (ora 19:00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring. În partea a doua, veţi putea reasculta celebra Simfonie în re minor de C. Franck.

Radu Postăvaru s-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim-contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova. A studiat pianul la Liceul de Muzică Octav Băncilă. Din 1987 este student al Conservatorului George Enescu din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990 la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. A terminat studii de Compoziţie Muzicală, a absolvit un Master în Stilistică Dirijorală şi este Doctor în Muzică. Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. Colaborează cu toate orchestrele importante ale ţării, iar în străinătate a dirijat ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franţa, Spania, Cehia. Realizează înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert, filme artistice şi documentare pentru televiziuni din Japonia, Franţa, Rusia, Italia, Germania, Spania, Cehia, Maroc, Algeria şi România. În 2002 a ocupat prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Paul Constantinescu, iar între anii 2014-2015 a fost managerul Filarmonicii din Ploieşti.

Datorită unei evoluţii de excepţie în cadrul ediţiei a XVII-a a Concursului internaţional de pian Frederic Chopin, pianistul Szymon Nehring a fost invitat să susţină numeroase concerte în Polonia. A mai fost distins de-a lungul timpului cu Premiul I şi şase premii speciale la Concursul internaţional Halina Czerny-Stefańska In memoriam şi Premiul I la Concursul Arthur Rubinstein In memoriam. CD-ul său de debut, lansat în decembrie 2015, include lucrări compuse de compozitori polonezi şi a fost răsplătit cu Premiul Fryderyk al Academiei Fonografice din Polonia (2016), Joker din partea revistei Crescendo şi Premiul Supersonic din partea revistei Pizzicato. Szymon Nehring a realizat un amplu turneu în ţara sa natală, alături de Orchestra din Santander şi a mai concertat în Ungaria, Franţa, Italia, Estonia, Austria, Rusia, Germania, Norvegia, Ucraina, Canada, iar proiectele sale viitoare includ concerte în America de Sud, Emiratele Arabe, China şi Franţa. În prezent Szymon Nehring studiază cu Stefan Wojtas la Academia de Muzică din Bydgoszcz.

Concertul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez şi poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

*

Triumf în ţară şi la Sala Radio. Duelul viorilor continuă

Săli pline, premiere, un adevărat tur de forţă prin localităţi din mai multe regiuni ale ţării, dar mai ales muzică de cea mai bună calitate, acestea ar putea defini la acest moment Turneul Internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România. După un concert triumfător la Sala Radio din Bucureşti, unde circa 1.000 de spectatori au aplaudat îndelung prestaţia celor trei mari artişti - violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail - turneul va mai avea trei opriri: la Deva, Turda şi Alba Iulia.

Întâmplări frumoase şi momente de suflet au avut loc până acum. Sala Centrului multifuncţional din Piteşti a intrat în circuitul clasic odată cu recitalul Duelul viorilor din acest an, fiind primul recital susţinut pe această scenă. La Roman, Liviu Prunaru, care îşi începe programul cu piesa De mon pays de Smetana, a cântat în ie românească, impresionând publicul. La Iaşi, în sala plină a Operei Naţionale, s-au aflat şi muzicieni români de peste hotare, foşti colegi ai protagoniştilor, veniţi să îi asculte şi să îi întâlnească.

Ca o încununare a acestui turneu, aflat la a VI-a ediţie, muzicienii vor ajunge pe 2 decembrie, pe una dintre cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York, unde vor cânta acelaşi program ce cuprinde cele mai aplaudate piese din ediţiile anterioare.

Despre ideea de duel între instrumente a vorbit Gabriel Croitoru: „Diferenţa dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius şi Guarneri, reprezintă două şcoli mari ale lutieriei mondiale, de atunci şi de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus faţă de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri şi păreri, preferinţe personale. De aceea, ideea de a le pune pe scenă, în acelaşi timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferenţele dintre cele două instrumente. Am avut ocazia la rându-mi să cant şi eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri”.

Despre ceea ce urmăreşte şi simte pe scenă povesteşte Horia Mihail: „Eu nu mă consider un creator, ci un recreator. Ceea ce fac sau încerc să fac pe scenă este să readuc la viaţă un anumit tip de energie. O energie care există, după părerea mea, în acest univers şi care este captată, uneori, de către nişte oameni cu totul excepţionali (aici mă refer la compozitorii de mare valoare) şi transmisă mai departe umanităţii prin intermediul partiturilor. Noi suntem nişte simpli agitatori ai acestei energii, readucând-o la viaţă”.

Detalii despre turneu pe www.duelulviorilor.ro.

Itinerar:

13 octombrie, ora 17:00 – Turda, Sala Mare a Primăriei.

14 octombrie, ora 19:00 – Deva, Teatrul de Artă.

15 octombrie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de cultură.

Un proiect Radio România.

Organizator: Centrul Cultural Media Radio România. Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării).

Maşina turneului: Dacia. Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu Racoţi and Partners, Adegas Oil. Parteneri: Muzeul Naţional George Enescu, Institutul Cultural Român, Fundaţia Marconi. Cu sprijinul: Chez Marie, Mercure Hotels.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, România liberă, Caţavencii, Şapte Seri, Observator Cultural, Metropolis, Agenţia de carte, TV Accent Tulcea, Accente, Actualitatea Muzicală, Accendo, mediaTRUST.

Parteneri culturali: Filarmonica Piteşti, Opera Naţională Iaşi, Casa de Cultură şi Primăria Municipiului Roman, Teatrul Jean Bart Tulcea, Aşezământul Cultural Câinele Enot, Teatrul Naţional Caracal, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Alba Iulia.

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Comunicate de presă 16 Ianuarie 2024, 16:55

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

Potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de toamnă din 2023, Radio...

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Comunicate de presă 15 Ianuarie 2024, 14:03

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"

Editura Casa Radio , în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria" din Ploieşti, organizează...

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Comunicate de presă 04 Ianuarie 2024, 10:35

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024

Big Band-ul Radio România pregătește pentru anul 2024 o serie de concerte în premieră și evenimente surpriză....

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Comunicate de presă 28 Decembrie 2023, 16:45

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

TVR 1 difuzează, joi, 28 decembrie, de la ora 23.10, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România....

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio
Comunicate de presă 19 Decembrie 2023, 10:14

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

Veți avea bucuria de a asculta suita din opera "Ajun de Crăciun" în ultimul concert din acest an prezentat...

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

www.radioromania.ro

Lumina Sfântă va fi adusă în țară de reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte

Lumina Sfântă va fi adusă în țară de reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei.

Lumina Sfântă va fi adusă în țară de reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte
Hidroelectrica reia lucrările la amenajarea de la Bumbești-Livezeni

Hidroelectrica reia lucrările la amenajarea de la Bumbești-Livezeni

O hotărâre de Guvern a stabilit că proiectul este de utilitate publică şi de interes naţional.

Hidroelectrica reia lucrările la amenajarea de la Bumbești-Livezeni
Reporteri fără Frontiere: Presiunile politice asupra presei au sporit

Reporteri fără Frontiere: Presiunile politice asupra presei au sporit

Norvegia rămâne în fruntea acestui al 22-lea clasament al libertăţii presei, în timp ce Eritreea se află pe ultima poziţie,...

Reporteri fără Frontiere: Presiunile politice asupra presei au sporit
Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici

Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici

Îngroparea Mântuitorului după răstignire este simbolizată de așezarea Sfântului Epitaf în mijlocul bisericilor și apoi de...

Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici

Afganul care a rănit doi poliţişti timișeni de frontieră, arestat preventiv

Starea ambilor agenți răniţi este stabilă, ei fiind în afara...

Afganul care a rănit doi poliţişti timișeni de frontieră, arestat preventiv

GEORGIA: Protestatarii au blocat o importantă intersecţie din capitala Tbilisi

Considerată de inspirație rusească, legea "agenţilor străini"...

GEORGIA: Protestatarii au blocat o importantă intersecţie din capitala Tbilisi

Gimnastele României, în 3 finale pe aparate și cea pe echipe la Europenele de la Rimini

Finalele pe aparate vor avea loc sâmbătă, iar cea de la...

Gimnastele României, în 3 finale pe aparate și cea pe echipe la Europenele de la Rimini

Swiatek și Sabalenka, finaliste la Madrid Open

În penultimul act, liderul WTA a eliminat-o pe americanca...

Swiatek și Sabalenka, finaliste la Madrid Open

ILFOV: Incendiu într-o clădire din Mogoșoaia

Două persoane au făcut atac de panică.

ILFOV: Incendiu într-o clădire din Mogoșoaia

Președintele Iohannis va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia înmânării distincțiilor, denumite de presă...

Președintele Iohannis va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Noi evacuări la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed...

Noi evacuări la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi

Tânăr spitalizat după ce a fost victima unei agresiuni în stațiunea Vama Veche

Mai mulţi indivizi s-au bătut, în noaptea de miercuri spre...

Tânăr spitalizat după ce a fost victima unei agresiuni în stațiunea Vama Veche