Cvartetul Ad Libitum, recital Haydn/Mozart/Brahms la Sala Radio
Cvartetul Ad Libitum, ansamblu cu o istorie de peste 30 deani, care a obţinutpremii internaţionale importante pentru cvartet, va susţine unrecitalHaydn/Mozart/Brahms la Sala Radio.
04 Aprilie 2019, 10:59
Cvartetul Ad Libitum, ansamblu cu o istorie de peste 30 de ani, care a obţinut premii internaţionale importante pentru cvartet, va susţine un recital Haydn/Mozart/Brahms la Sala Radio. Joi, 4 aprilie (ora 19:00) îi veţi aplauda pe cei patru mari muzicieni care înseamnă astăzi Ad Libitum: Remus Azoiţei - vioara I, Şerban Mereuţă - vioara a II-a, Bogdan Bişoc - violă şi Filip Papa - violoncel. Programul serii curprinde Haydn: Cvartetul nr. 1 în Si bemol major – Vânătoarea, Mozart: Cvartetul nr. 1 – Lodi şi Brahms: Cvartetul în do minor nr. 1.
Ansamblul s-a născut în 1988, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Membrii fondatori au fost: Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). Între anii 2011-2017, Alexandru Tomescu a activat ca prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.
Formaţia s-a bucurat de un succes rapid pe scena muzicală din România şi din Europa datorită premiilor naţionale şi internaţionale obţinute, cum ar fi Premiul I la Concursul internaţional Max Reger din Germania şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Cvartete de Coarde de la Evian, Franţa (1997). Cvartetul a fost apreciat în săli renumite din toată Europa: Paris, Amsterdam, Rotterdam, Berlin, Haga, Bonn, Bucureşti. Performanţa sa artistică a fost cea mai bună recomandare pentru prestigioasa casă de discuri Naxos, la care au înregistrat până acum cinci CD-uri.
Din 2008, Cvartetul Ad Libitum a devenit formaţie permanentă a Filarmonicii Moldova din Iaşi. În acest cadru au dat viaţă unor proiecte ambiţioase: integrala cvartetelor de Beethoven (2009, la Iaşi şi Timişoara), ciclul cameral în care au inclus cele şase cvartete op. 50 de Haydn, cele şase cvartete dedicate lui Haydn de către Mozart şi cele şase cvartetelor de Bartok (2010, la Iaşi).
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.