„Ascultă 5 minute de muzică clasică”

„Ascultă 5 minute de muzică clasică”, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfăşurat pentru al doilea an în şcolile româneşti.

 „Ascultă 5 minute de muzică clasică”

05 Iulie 2016, 15:24

„Ascultă 5 minute de muzică clasică”, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfăşurat pentru al doilea an în şcolile româneşti, graţie unui parteneriat încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România în 2014.

Proiectul urmăreşte familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice în mod practic, prin audiţia efectivă, în completarea cunoştinţelor teoretice propuse de programa şcolară. Iar interesul elevilor şi al profesorilor faţă de proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” a crescut: dacă în primul an de desfăşurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, în anul şcolar 2015-2016, un număr record de 145.000 de elevi, preponderent din ciclul gimnazial, au ascultat muzică clasică la şcoală. Fişierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenţie sau în pauzele dintre ore.

În mod concret, Radio România Muzical a pus la dispoziţia şcolilor şi liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare judeţ, 54 lucrări din muzica clasică, însoţite de scurte explicaţii pe înţelesul copiilor. Proiectul a avut şi o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 27 de săptămâni, între octombrie 2015 şi iunie 2016, Radio România Muzical a premiat câte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au acordat 270 premii constând în CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Săptămânal, s-au primit în medie 1500 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizată şi prima ediţie a Concursului Naţional „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, cu două secţiuni: de desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare, şi de audiţii muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare secţiune, s-au oferit câte trei premii, constând în tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate la adresa http://www.romania-muzical.ro/info/5minute/desene.

Conform protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România, programul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” se va derula şi pe parcursul următorului an şcolar.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” înseamnă şi audiţia muzicii clasice în spaţii neconvenţionale, în lunile martie şi octombrie ale fiecărui an. În 2016, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Băneasa Shopping City, Piteşti Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank.

Iată ce declară elevii despre acest program:

„Am descoperit „Ascultă 5 minute de muzică clasică” anul trecut, în clasa a VII-a. Până atunci nu am prea avut tangenţe cu muzica clasică însă, ascultând, am văzut că fiecare notă şi fiecare măsură te poartă într-o lume în care nu te poate duce nici un alt gen de muzică.”

„Acest program ne ajută să înţelegem mai bine şi să învăţăm mai mult. Muzica este foarte frumoasă şi ne inspiră în viaţă.”

„Acum, când am descoperit muzica clasică, aş dori să le spun şi părinţilor despre ea, deoarece nu prea ascultă. Să mergem la concursuri cu şcoala şi la concerte.”

„Cu siguranţă acest program nu ar găsi un teren favorabil dacă nu ar fi atât de bine pus la punct din punctul de vedere al selecţiei lucrărilor muzicale, al valorificării lor prin intermediul unor solişti de talie şi de reputaţie internaţională şi, n-aş lăsa pe ultimul loc, comentariul care vine să completeze ceea ce ne-a spus muzica.”

„Muzica este, într-un fel, liniştire sufletească; te ajută să fii mai liniştit. Muzica ocupă un loc foarte important pentru noi, pentru că avem atâtea lecţii de făcut, obosim foarte uşor, avem teze, lucrări… şi-n acelaşi timp, o oră pe săptămână de muzică cred că este destul de bună.”

La rândul lor, profesorii apreciază acest program:

„Proiectul ne este foarte util pentru că, altfel, copiii nu prea au timp să asculte acasă muzică clasică. Mulţi mi-au mulţumit pentru aceste 5, 10, 15 minute. Cred că este foarte important, pentru că oricine poate să acceseze radioul pe internet şi să asculte oricând. Când vrei să înveţi poţi să asculţi Bach, poţi să asculţi Haydn, Mozart şi poţi să reţii mult mai bine. Mulţi copii mi-au spus că am dreptate.”

„A fost foarte bine primit acest proiect atât de elevi, cât şi de noi, profesorii de muzică. Într-adevăr, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la îndemână. Îl folosim, bineînţeles, pentru exemple muzicale, în special la istoria muzicii şi nu numai. Şi la cei mici a prins foarte bine şi, să zicem, li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru că ei tot timpul asociază mai mult cu desene animate, ca şi coloană sonoră la diferite filme, reportaje. Şi, practic, acum am reuşit să obţinem ce urmărim noi, ca profesori, să recunoască fragmentul, titlul şi compozitorul. Bineînţeles, eu zic că un bagaj de cunoştinţe complet înseamnă şi muzică clasică.”

„Proiectul a fost o idee extraordinară. În primul rând, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obişnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziţie în primul rând o bază materială - audiţiile acestea pe care ni le-aţi oferit şi pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar şi, bineînţeles, acele explicaţii pentru audiţii, care i-au făcut pe copii să înţeleagă mult mai bine ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în muzică.”

„Mi s-a părut oportună această idee pentru că pe noi, profesorii de muzică, ne ajută extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sunt mult mai atenţi. Eu spun că dacă vrei, poţi. Şi, vorba aceea românească - omul sfinţeşte locul! - este extraordinar de adevărată. Pentru că dacă îţi doreşti să faci un lucru, îl faci. Atunci când am venit în şcoala aceasta, nimeni nu asculta muzică clasică. Acum sunt foarte, foarte mulţi copii care ascultă şi participă la acest concurs. Nu cred că este adevărat sloganul Copiii nu iubesc muzica clasică, din contră… eu cred că, dacă ştii cum să-i atragi spre ea, să le explici cam ce s-a întâmplat în epoca respectivă, să le arăţi poze, imagini din filme ş.a.m.d., poţi să-i atragi spre acest gen de muzică şi cred că sunt chiar încântaţi la modul serios. Eu vă mulţumesc pentru că aţi iniţiat acest concurs care pe noi ne ajută extraordinar de mult.”

Cristina Comandaşu, redactor şef Radio România Muzical, coordonatoarea proiectului: „Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-şi mai găseşte locul între preocupările generaţiei tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sunt exact aşa cum îi creştem noi, cei mari. Muzică clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizaţii, reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esenţial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învăţând despre portative, diezi şi tonalităţi, ci ascultând efectiv muzica, deschizându-se astfel spre un univers în care, ei înşişi mărturisesc, găsesc relaxare, linişte sau pur şi simplu, altceva decât cotidianul. De aceea mă bucur că proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică are ecouri pozitive în şcoli. Şi sunt recunoscătoare faţă de profesorii care s-au implicat; fără munca lor, şi eforturile mele de a selecta, comenta şi comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
Comunicate de presă 10 Iunie 2024, 14:55

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău

Președintele de onoare al acestei ediții va fi domnul Marius Adrian Nicoară, scriitor și doctor in istorie.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

www.radioromania.ro

Europa League: Corvinul - Rijeka, 0-0 în al doilea tur preliminar al competiției | VIDEO

Europa League: Corvinul - Rijeka, 0-0 în al doilea tur preliminar al competiției | VIDEO

HNK Rijeka este vicecampioana Croației.

Europa League: Corvinul - Rijeka, 0-0 în al doilea tur preliminar al competiției | VIDEO
România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea

România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea

Bucureștiul condamnă caracterul iresponsabil al loviturilor militare ale Moscovei, inclusiv în imediata proximitate a...

România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea
BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

Programul cuprinde, printre altele, concerte live, spectacole de acrobaţii, ateliere şi concursuri.

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie
Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

Blindatele ar urma să ajungă în Ucraina până la finalul lunii august.

Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri

Alte trei persoane au fost puse sub control judiciar în...

BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri

BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

Sumal reprezintă un sistem informatic de urmărire a...

BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

Maria Olaru, fosta gimnastă olimpică, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

Distincția în cadrul Galei Festive a Zilei Timișoarei, ce va...

Maria Olaru, fosta gimnastă olimpică, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile al sezonului, confirmat la un bărbat din Bucureşti

INSP recomandă populaţiei evitarea expunerii la ţânţari,...

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile al sezonului, confirmat la un bărbat din Bucureşti

Minivacanță în august. Bugetarii vor avea un weekend prelungit de Adormirea Maicii Domnului

Ziua de vineri, 16 august, va fi liberă astfel încât să fie...

Minivacanță în august. Bugetarii vor avea un weekend prelungit de Adormirea Maicii Domnului

Șeful Statului Major al Apărării, despre dronele căzute în Tulcea: Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri

„Cel mai probabil, dar nu vreau să speculez, sunt rămăşiţe de...

Șeful Statului Major al Apărării, despre dronele căzute în Tulcea: Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri

Guvernul maghiar donează o vidanjă autorităţilor locale din Băile Tuşnad

Vidanja a fost predată în cadrul ceremoniei de deschidere a...

Guvernul maghiar donează o vidanjă autorităţilor locale din Băile Tuşnad

EURO 2024: România, amendată cu 40.000 de euro de UEFA pentru rasism și discriminare

FRF va trebui să plătească 40.000 de euro pentru...

EURO 2024: România, amendată cu 40.000 de euro de UEFA pentru rasism și discriminare