Radio România, în elita mondială a serviciilor publice de media

În perioada 14 – 16 septembrie 2016 a avut loc la Montreal, Canada, conferinţa PBI Montreal 2016, sub titlul The Next Future: Connecting the Digital Generation to Public Broadcasting

Radio România, în elita mondială a serviciilor publice de media

19 Septembrie 2016, 09:46

În perioada 14 – 16 septembrie 2016 a avut loc la Montreal, Canada, conferinţa PBI Montreal 2016, sub titlul The Next Future: Connecting the Digital Generation to Public Broadcasting, care a reunit reprezentanţi ai radiourilor şi televiziunilor publice de pe toate continentele. Scopul principal al întâlnirii l-a constituit una dintre cele mai importante şi actuale probleme cu care se confruntă astăzi difuzorii publici de radio şi de televiziune: atragerea publicului tânăr către radioul şi televiziunea publică, în era digitală.

Pe parcursul conferinţei au fost dezbătute câteva puncte - cheie ale domeniului:

- perspective şi strategii de ultima oră ale managerilor marilor corporaţii publice de radio şi de televiziune pentru a atrage şi a menţine interesul generaţiilor tinere;

- puncte de vedere pertinente din partea sectorului privat;

- oportunitatea colaborării cu marile platforme de distribuţie a conţinutului online: Google, Facebook, You Tube.

Întâlnirea de la Montreal s-a constituit într-o reală platformă de dezbatere şi schimb de experienţă, o platformă de expunere a unor strategii punctuale de atragere a publicului tânăr, de tehnici de a te face ascultat/vizionat în condiţii de concurenţă cu media comercială şi cu explozia de informaţie din mediul online.

Gazdele au transmis un mesaj puternic cu privire la rolul culturii în conturarea unui profil clar definit al radioului şi televizunii publice de astăzi. De asemenea, viitorul jurnalismului a fost una dintre temele care s-a bucurat de un interes special în rândul participanţilor.

La finalul conferinţei de la Montreal, preşedintele CBC/Radio Canada, Hubert T. Lacroix a predat ştafeta preşedintelui Radio România - Ovidiu Miculescu, pentru organizarea ediţiei de anul viitor a conferinţei PBI la Bucureşti. Preşedinţii celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide viitorul industriei de radio şi televiziune în 2017 la Bucureşti.

Public Broadcasters International (PBI) este singura asociaţie a directorilor generali şi preşedinţilor celor mai importante posturi publice de radio şi televiziune din lume.

Hubert T. Lacroix, CEO CBC / Radio Canada: „Suntem extrem de recunoscători faţă de Radio România pentru că a acceptat să găzduiască conferinţa Public Broadcasters International 2017. Propunerea a venit din partea NHK Japonia şi a fost aprobată de către Comitetul Director al PBI. Aceasta întâlnire e importantă pentru că toţi conducătorii de radio şi televiziune din lume se întâlnesc doar o dată pe an şi ne bucurăm că Radio Romania a ales să ne fie gazdă şi să continue dezbaterile pe care le-am început aici, la Montreal.”

Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România: „Probabil nu este întâmplător faptul că după 40 de ani de când Nadia Comăneci a cucerit Montrealul, Radio România, tot aici, într-o competiţie acerbă şi în prezenţa majorităţii celor mai puternice servicii publice media din lume repetă oarecum o performanţă românească excepţională şi câştigă la Montreal. Cu siguranţă este cel mai bun moment în care se află Radio România de mulţi ani încoace. Este, dacă vreţi, confirmarea supremă a faptului că Radio România este în elita mondială a serviciilor publice. După cum aţi văzut a fost un moment extrem de dens, Radio România a primit această nominalizare din partea Comitetului Director al PBI la propunerea Japoniei. Suntem extrem de onoraţi şi totodată extrem de responsabili pentru că trebuie să demonstrăm nu numai în activitatea pe care o desfăşurăm zi de zi ci şi în plan internaţional că suntem printre cei mai buni din Europa şi nu numai. Este o chestiune care obligă, iar momentul actual arată întregii comunităţi mondiale a serviciilor publice că Radio România ocupă un loc de frunte în această ierarhie. Totodată vreau să subliniez faptul că această nominalizare a Radio România şi includerea ei în elita serviciilor publice de media din lume este rezultatul performanţelor pe care le realizăm în plan intern, zi de zi. Aceste lucruri se văd, pentru că organizarea reuniunii PBI la Bucureşti este unul din rezultatele care confirmă performanţa pe care o face zi de zi Radio România. Doresc să le mulţumesc cu acest prilej şi în acest moment colegilor mei şi mai ales milioanelor de români care ne ascultă, pentru că este şi performanţa lor”.

Toshiyuki Sato, secretar general Public Broadcasters International (PBI): „Nu am apelat niciodată la România până acum, dar am avut experienţa participării la o întâlnire organizată de Radio România şi am fost foarte impresionat de modul profesionist în care găzduiţi o întâlnire internaţională. Am devenit interesat de problemele cu care noi, producătorii de radio şi televiziune, ne confruntăm şi astfel, am crezut că este o idee bună ca Radio România să găzduiască conferinţa PBI de anul viitor. PBI este o organizaţie unică, este o asociaţie liberă a managerilor de rang înalt: preşedinti, CEO, directori generali, dar şi a profesioniştilor de rang înalt: directori de programe, jurnalişti sau manageri. Ei schimbă perspective şi experienţe, schimbă informaţii şi prin aceste metodologii pot acumula alte experienţe cu care s-au confruntat alte ţări, unde avem probleme similiare. Totodată, ne putem conecta unii cu alţii, de exemplu dacă eu vă cunosc la Bucureşti şi dacă avem aceleaşi probleme, atunci putem comunica foarte uşor pentru că ne cunoaştem şi ne-am văzut faţă în faţă.”

Jean Paul Philippot, Preşedintele EBU: „PBI este cea mai mare întâlnire, la nivel global, a preşedinţilor radiourilor şi televiziunilor publice ale lumii. Aşadar este un moment important pentru întâlniri, schimburi de experienţă, şi un important moment pentru a împărtăşi unii altora încercările majore ale fiecăruia. Faptul că următoarea întâlnire PBI va fi găzduită de România este simbolică şi importantă în acelaşi timp. Pentru prima dată o întâlnire PBI va fi ţinută în Europa de Est, prima dată în România. Într-o lume în plină schimbare este important ca reuniunea PBI să aibă loc în diverse colţuri ale lumii în fiecare an. Îţi oferă o imensă oportunitate de a descoperi în fiecare an altă ţară, dar şi oportunitatea de a descoperi diversitatea, specificul şi energia radiourilor si televiziunilor publice din est şi de a demonstra întregii lumi că o ţară estică precum România este parte a acestei uniuni globale şi îi respectă şi promovează valorile, încercând să facă tot posibilul să câştige audienţa (publicul), să convingă fiecare cetăţean prin metode creative să consume conţinutul postului. Şi să nu uităm că în spatele industriei avem echipe profesioniste care promovează valorile posturilor publice de radio. Aşadar întâlnirea de la Bucureşti de anul viitor este un moment unic, o imensă oportunitate la nivel mondial de a conecta toţi preşedinţii radiourilor si televiziunilor publice ale lumii. Abia aştept să ajung acolo anul viitor.” Serviciul Comunicare Foto1 PBI: De la stânga: Ovidiu Miculescu - Preşedinte Director General Radio România, Jean Paul Philippot - preşedintele EBU, Katsuto Momii - preşedintele NHK Japonia, Javad Mottaghi - secretarul general al ABU şi Toshiyuki Sato - secretarul general al PBI. Foto2 PBI: Ovidiu Miculescu - Preşedinte Director General Radio România, în momentul anunţului preluării de către România a conferinţei PBI.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
Comunicate de presă 10 Iunie 2024, 14:55

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău

Președintele de onoare al acestei ediții va fi domnul Marius Adrian Nicoară, scriitor și doctor in istorie.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

www.radioromania.ro

CFR Cluj - Neman Grodno, 0-0 în turul doi preliminar al Conference League | VIDEO

CFR Cluj - Neman Grodno, 0-0 în turul doi preliminar al Conference League | VIDEO

Neman Grodno a terminat ultima ediție a campionatului din Belarus pe locul al doilea.

CFR Cluj - Neman Grodno, 0-0 în turul doi preliminar al Conference League | VIDEO
Europa League: Corvinul - Rijeka, 0-0 în al doilea tur preliminar al competiției | VIDEO

Europa League: Corvinul - Rijeka, 0-0 în al doilea tur preliminar al competiției | VIDEO

HNK Rijeka este vicecampioana Croației.

Europa League: Corvinul - Rijeka, 0-0 în al doilea tur preliminar al competiției | VIDEO
România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea

România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea

Bucureștiul condamnă caracterul iresponsabil al loviturilor militare ale Moscovei, inclusiv în imediata proximitate a...

România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea
BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

Programul cuprinde, printre altele, concerte live, spectacole de acrobaţii, ateliere şi concursuri.

BUCUREȘTI: Programul „Străzi deschise”, în weekendul 27-28 iulie

Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

Blindatele ar urma să ajungă în Ucraina până la finalul lunii...

Danemarca și Olanda vor trimite încă 14 tancuri Ucrainei

BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri

Alte trei persoane au fost puse sub control judiciar în...

BRAȘOV: Patru arestări într-un dosar de trafic de droguri

BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

Sumal reprezintă un sistem informatic de urmărire a...

BUZĂU: 300.000 de metri cubi de lemn, recoltați în județ în baza prevederilor legale

Maria Olaru, fosta gimnastă olimpică, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

Distincția în cadrul Galei Festive a Zilei Timișoarei, ce va...

Maria Olaru, fosta gimnastă olimpică, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile al sezonului, confirmat la un bărbat din Bucureşti

INSP recomandă populaţiei evitarea expunerii la ţânţari,...

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile al sezonului, confirmat la un bărbat din Bucureşti

Minivacanță în august. Bugetarii vor avea un weekend prelungit de Adormirea Maicii Domnului

Ziua de vineri, 16 august, va fi liberă astfel încât să fie...

Minivacanță în august. Bugetarii vor avea un weekend prelungit de Adormirea Maicii Domnului

Șeful Statului Major al Apărării, despre dronele căzute în Tulcea: Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri

„Cel mai probabil, dar nu vreau să speculez, sunt rămăşiţe de...

Șeful Statului Major al Apărării, despre dronele căzute în Tulcea: Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri

Guvernul maghiar donează o vidanjă autorităţilor locale din Băile Tuşnad

Vidanja a fost predată în cadrul ceremoniei de deschidere a...

Guvernul maghiar donează o vidanjă autorităţilor locale din Băile Tuşnad