Începe Festivalul Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România

Începe Festivalul Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România

Începe Festivalul Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România

16 Iunie 2023, 14:36

În perioada 18-23 iunie 2023 Radio România organizează a XI-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia de teatru radiofonic.

Cu această ediție, inaugurăm colaborarea Radio România cu Creart, care găzduiește cu generozitate festivalul în spațiul intim al sălii sale de spectacole de la Teatrelli Bucureşti (Piața Lahovari, nr. 7). Apropierea între cele două instituții confirmă deschiderea internațională a acestui spațiul teatral bucureștean, afirmat în ultimii ani ca loc al inovației și al experimentului teatral performativ.Conferinţa de presă şi deschiderea oficială a Festivalului vor avea loc duminică, 18 iunie, de la ora 12.00, în sala de spectacole Teatrelli. Tot aici, audiţiile producţiilor în concurs, la care sunt bineveniți profesioniştii şi iubitorii audio drama, deopotrivă, se vor desfăşura zilnic în perioada 18 - 22 iunie, începând cu ora 9.00. Fiecare zi de audiții a producțiilor în concurs se va încheia cu o sesiune de discuții cu reprezentanții acestora, transmisă prin live streaming, online, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor. (Intrarea e liberă.)Selecția finală a festivalului propune în cele trei categorii de concurs – Drama, Short Forms, Binaural Drama – 27 de producții de top din întreaga lume.


Gala de premiere va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 13.00, la sala de spectacole Teatrelli.


Festivalul este, în primul rând, ocazia întâlnirii față în față a participanților, dar ajungem și oriunde în lume în spațiul virtual, pe platforma www.grandprixnova.ro, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube, Grand Prix Nova.


Pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).


Competiția


De unsprezece ani, Grand Prix Nova și-a câștigat notorietatea în lumea spectacolului sonor pe care îl face accesibil atât oamenilor de teatru interesaţi de fenomen, cât şi publicului larg. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul audio drama este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor europene de profil şi nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.

La această ediţie, 27 de producţii de teatru radiofonic, din 12 ţări, au fost selectate pentru a concura pentru premiile Grand Prix Nova, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: Drama (maximum 60 minute), Short Forms (maximum 10 minute) şi Binaural Drama (secţiune inaugurată cu succes în anul 2018, a cărei importanță crește de la o ediție la alta atât în rândul producătorilor de audio drama, cât și al ascultătorilor cuceriți de experienţa audiţiei în căşti).


De anul acesta festivalul oferă, pe lângă tradiționalele trofee şi diplome acordate câștigătorilor fiecărei categorii, și premii în bani.


Juriu


Formula de jurizare lansată anul trecut păstrează tradiția juriilor internaționale. Juriul, format din reprezentanții producțiilor calificate în concurs, este coordonat de doi invitați din străinătate, personalități incontestabile ale domeniului. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanților, aceștia fiind implicați în notarea fiecărei producții calificate în competiție. Răspundem, în acest fel, tendinței de participare colectivă la decizia câștigătorilor festivalului, promovată și de alte mari festivaluri internaționale de profil. În același timp, mizăm și pe o creștere a aportului juraților la dezbaterea teoretică și la comunicarea profesională.

Cei doi coordonatori de juriu invitați anul acesta sunt două personalități ale mediului radiofonic, artiști cu numeroase premii în spațiul european. Marta Rebzda, jurnalist și autor de scenarii dramatice, este șefa secțiunii de literatură la departamentul de teatru al Radio Polonia. Producțiile după piesele sale au câștigat în ultimii ani numeroase premii internaționale, cele mai recente fiind premiul I la UK International Audio Drama Festival 2023 (Canterbury) și o valoroasă nominalizare la BBC Best European drama 2023. Al doilea coordonator de juriu este artistul franco-belgian Sebastian Dicenaire, scriitor francez și un om de radio preocupat de limbaj, fie că e vorba de scris, publicații, performance sau creație radiofonică. A publicat cărți de poezie și a apărut pe numeroase scene din țările francofone și nu numai. Începând din 2009, el investighează potențialul creativ al ficțiunii în producții radiofonice cu un impresionat palmares festivalier.

Premiile Teatrului Național Radiofonic


Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent. De anul acesta oferim două noi premii. Premiul pentru cea mai bună interpretare actoricească în rol secundar feminin și masculin, completează premiile deja consacrate pentru cea mai bună actriţă și cel mai bun actor în rol principal și premiul pentru debut radiofonic. Decernarea premiilor TNR va avea loc în cadrul Galei de premiere Grand Prix Nova 2023, vineri, 23 iunie, de la ora 13.00, în sala de spectacole Teatrelli. Festivitatea va fi transmisă prin streaming online pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania https://www.facebook.com/gpnromania.


Atelierele


Festivalul Grand Prix Nova este un mediu profesionist de comunicare în virtutea schimbului de idei creative. De aceea, atelierele noastre au devenit o tradiţie în ultimii ani, concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, susținute de coordonatorii de juriu, pe o temă de actualitate pentru domeniul spectacolului sonor.


În acest an, dedicăm o întreagă după amiază atelierelor, pe care le deschidem marți, 20 iunie, de la ora 12.00, cu prezentarea invitaților speciali ai festivalului „The Walks” – App de Rimini Protokoll, co-productie Creart/Teatrelli în parteneriat cu Institutul „Goethe” București.


De la ora 15.00, atelierul intitulat „Radio dramas from the reporter’s notes and recordings” prezintă experiența Martei Rebzda ca autor de scenarii radiofonice, puternic ancorate în procesul documentării. Pregătirea sa de reporter i-a modelat atât credinţele profesionale, cât şi cele personale, devenind o filosofie de viaţă. Această întâlnire se prezintă ca o invitaţie deschisă tuturor, în lumea Martei Rebzda.


Continuăm ziua, iar de la ora 16.00, Sebastian Dicenaire va susține atelierul „Invisible architecture: building spaces in audio drama”. El ne va conduce pe o hartă imaginară a raportării unui ascultător la spațiul sonor propus de artist, dar și a felului în care acesta îl poate crea cu ajutorul imaginației. Deschizându-ne ușile studioului său, Sebastian Dicenaire ne invită să descoperim câteva scheme de spații radiofonice, provenite atât din producțiile sale de ficțiune sonoră „clasice”, cât și din recenta sa explorare a ghidului audio geo-localizat.


Nu în ultimul rând, discuțiile de la finalul fiecărui atelier stimulează un dialog fertil, inspirator pentru toți participanții.


Grand Prix Nova 2023 rămâne un punct de întâlnire al creatorilor din domeniul teatrului radiofonic şi o vitrină a creaţiilor audio cu cele mai diverse identităţi. Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.


Mulțumiri


Pentru prezența coordonatorilor de juriu la această ediție a Grand Prix Nova suntem recunoscători partenerilor noștri, Institutul Polonez București, Institutul Francez România și Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București, al căror suport și încredere ne onorează. Creart/Teatrelli este un colaborator generos și profesionist prin găzduirea audițiilor în spațiul sălii lor de spectacole. Mulțumiri speciale sponsorului: Țuca Zbârcea & Asociații.

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Comunicate de presă 16 Ianuarie 2024, 16:55

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

Potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de toamnă din 2023, Radio...

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Comunicate de presă 15 Ianuarie 2024, 14:03

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"

Editura Casa Radio , în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria" din Ploieşti, organizează...

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Comunicate de presă 04 Ianuarie 2024, 10:35

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024

Big Band-ul Radio România pregătește pentru anul 2024 o serie de concerte în premieră și evenimente surpriză....

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Comunicate de presă 28 Decembrie 2023, 16:45

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

TVR 1 difuzează, joi, 28 decembrie, de la ora 23.10, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România....

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

www.radioromania.ro

PSG câștigă Cupa Franței | VIDEO

PSG câștigă Cupa Franței | VIDEO

A fost ultimul meci al lui Kylian Mbappe pentru campioana Ligue 1.

PSG câștigă Cupa Franței | VIDEO
Bayer Leverkusen cucerește Cupa Germaniei | VIDEO

Bayer Leverkusen cucerește Cupa Germaniei | VIDEO

Echipa antrenată de Xabi Alonso și-a adjudecat al doilea trofeu din această stagiune, după triumful din Bundesliga.

Bayer Leverkusen cucerește Cupa Germaniei | VIDEO
Cannes 2024: "Anora" cucerește trofeul Palme d'Or

Cannes 2024: "Anora" cucerește trofeul Palme d'Or

Filmul spune povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară din New York şi fiul unui oligarh rus.

Cannes 2024: "Anora" cucerește trofeul Palme d'Or
Misiune de salvare a unor turiști rătăciți în Munții Retezat

Misiune de salvare a unor turiști rătăciți în Munții Retezat

O tânără din grup suferit mai multe traumatisme după ce a căzut într-o râpă.

Misiune de salvare a unor turiști rătăciți în Munții Retezat

În meciul de adio, Generația de Aur a învins Legendele Lumii cu 3-2 | FOTO

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

În meciul de adio, Generația de Aur a învins Legendele Lumii cu 3-2 | FOTO

Madison Keys câştigă turneul de la Strasbourg

În finală, americanca s-a impus în faţa conaţionalei sale...

Madison Keys câştigă turneul de la Strasbourg

ALBA: Doi turişti, recuperați după ce au rămas blocaţi pe o stâncă în Piatra Secuiului

Drumeții n-au mai putut înainta și au cerut ajutor.

ALBA: Doi turişti, recuperați după ce au rămas blocaţi pe o stâncă în Piatra Secuiului

VASLUI: O mamă și doi copii, spitalizați cu arsuri după un accident în gospodărie

Victimele sunt din localitatea Banca Sat.

VASLUI: O mamă și doi copii, spitalizați cu arsuri după un accident în gospodărie

România va avea un Institut de Cercetare în Inteligența Artificială

„Primele date pe care le-am scos deja din e-factura şi din...

România va avea un Institut de Cercetare în Inteligența Artificială

Manchester United câștigă Cupa Angliei | VIDEO

"Diavolii" s-au impus cu 2-1 în finala cu rivalii de la City.

Manchester United câștigă Cupa Angliei | VIDEO

77% dintre europeni sunt în favoarea unei politici comune de apărare și securitate în UE

71% vor ca Uniunea Europeană să-și consolideze capacitatea de...

77% dintre europeni sunt în favoarea unei politici comune de apărare și securitate în UE

MAE: Cei 6 români surprinși de violențe în Noua Caledonie, evacuați

Violenţele sunt cele mai grave din ultimele decenii și au...

MAE: Cei 6 români surprinși de violențe în Noua Caledonie, evacuați