Haydn şi Mozart cu Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio

Orchestra de Cameră Radio invită publicul miercuri, 18 ianuarie, ora 19:00, la Sala Radio la un nou concert ce îl are ca dirijor pe Gottfried Rabl, iar ca solist pe pianistul Csiky Boldizsar.

Haydn şi Mozart cu Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio

17 Ianuarie 2017, 10:58

Orchestra de Cameră Radio invită publicul miercuri, 18 ianuarie, ora 19:00, la Sala Radio la un nou concert ce îl are ca dirijor pe Gottfried Rabl, iar ca solist pe pianistul Csiky Boldizsar. Programul va fi unul în notă clasică, fiind compus din Simfonia nr. 1 în Re major, Hob I:1 de Haydn, Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, KV 488 de Mozart şi Serenada în Re major nr. 5, op. 53 de R. Fuchs.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Gottfried Rabl

Născut în Viena, Austria, Gottfried Rabl a studiat pianul şi cornul francez. Deţine masterate în interpretare muzicală, secţia corn, în dirijat şi instruire vocală de la Universitatea de Muzică din Viena. A fost beneficiarul unei burse în dirijat la Helsinki unde, pentru mai mulţi ani, a fost dirijorul, pianistul şi compozitorul unui renumit ansamblu de muzică contemporană numit Teatrul Silenţios. Mai târziu, a început o strânsă colaborare cu Leonard Bernstein la Viena, Milano şi în SUA, timp în care Rabl a fost asistentul muzical şi editorul ultimei opere a lui Bernstein, intitulată Un loc liniştit. A urmat apoi studiile masterale ale Universităţii Indiana din SUA, unde a fost şi dirijorul orchestrei simfonice locale şi al unui ansamblu de muzică contemporană. Aclamat în presă pentru intensitatea şi forţa cu care dirijează muzica secolului 20, Gottfried Rabl este frecvent întâlnit la pupitrul orchestrelor precum: Orchestra Simfonică Radio din Viena, ansamblul recunoscut internaţional sub numele Die Reihe, Orchestra de Concert Viena, Corul Radio şi Corul de Concert din Viena.

Dintre colaborările deosebite pe care le-a avut de-a lungul carierei se numără un proiect de succes care prezintă muzica clasică tinerilor ascultători şi o serie de reprezentaţii la Dance Quarter în Viena, intitulate Piese de Mişcare pentru orchestră, unde Orchestra Radio sub bagheta maestrului Rabl a lucrat împreună cu cinci binecunoscuţi coregrafi internaţionali, participând atât muzical cât şi fizic în cadrul spectacolului. Pe plan internaţional Rabl a lucrat cu foarte multe orchestre, dintre care amintim: NDR Filarmonica Radio din Hannover, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică Queensland din Australia, Filarmonica George Enescu din Bucureşti, etc. A înregistrat pentru BMG-Ariola şi pentru casele de discuri Orfeo şi cpo din Germania, dar şi pentru SONY Classical. Interesul său se îndreaptă către repertoriul mai puţin cunoscut al compozitorilor uitaţi, pentru a încerca să îi prezinte într-un context nou şi sofisticat, care să le ofere recunoaşterea calităţilor componistice de la prima audiţie. Numeroasele sale înregistrări alături de Orchestra Simfonică Radio din Viena cuprind un spectru larg şi variat de stiluri muzicale. Ultimele sale înregistrări au primit numeroase aprecieri din partea criticilor. Aceste înregistrări conţin premiere mondiale ale celor nouă Simfonii de Egon Wallesz, imprimate cu inovativa casă germană de discuri cpo. Primele două CD-uri au primit evaluări extraordinare în Europa, dar şi în Statele Unite ale Americii, fiind nominalizate la Premiile Grammy şi Midem în 2004 pentru cea mai bună înregistrare a unor compoziţii ale secolului XX.

Trei CD-uri cu tenorul italian Enrico Caruso, a cărui voce a fost pentru prima dată separată digital de înregistrarea cu vechea orchestră şi apoi acompaniată delicat de către Orchestra Simfonică Radio din Viena sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl, s-au vândut în peste 100.000 de copii fiecare. Primul dintre ele a primit prestigiosul premiu Echo din Germania.

La aniversarea de 40 de ani a Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a înregistrat 102 miniaturi de compozitori austrieci scrise special pentru această ocazie şi dedicate orchestrei. Recent dirijorul a înregistrat un CD cu lucrări ale compozitorilor chinezi Shuya Xu şi Deqing Wen pentru casa de discuri Naxos şi coloana sonoră a filmului german/austriac Măsurând Lumea, înregistrat şi scos pe piaţă în 2013.

Dirijorul Gottfried Rabl este de asemenea activ pe scenele de concert din Europa şi Asia ca şi pianist, în formaţii de muzică de cameră şi ca şi acompaniator. Amintim aici două dintre festivalurile la care este mereu prezent: Salzburg Festival şi Dresdner Musikfestspiele.

Csíky Boldizsár jr.

Csíky Boldizsár jr. s-a născut la Reghin pe 25 noiembrie 1968 şi, din copilărie, a demonstrat surprinzătoare calităţi muzicale. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Ca student a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică, iar în 1994 a primit premiul Cella Delavrancea acordat de maestrul Dan Grigore. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov. Între anii 1993-1997 participă la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München. În 1998 participă la recomandarea maestrului Dan Grigore la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gabi Cassadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acorda titlul de solist permanent. A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări: CD, la Radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate.

Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Păutza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc. A colaborat în diferite formaţii camerale, cu artişti consacraţi precum: Ruha István, Ligeti Diana, Carmen Gurban, Gaetano d´Espinosa, Fenyő László, Rolf Herbrechtsmeyer, Andreas Henkel, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Gaudeamus, Trio Moscova, etc. În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern. În prezent ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
Comunicate de presă 10 Iunie 2024, 14:55

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău

Președintele de onoare al acestei ediții va fi domnul Marius Adrian Nicoară, scriitor și doctor in istorie.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

www.radioromania.ro

Peste o treime dintre prostituatele cu forme legale din Germania sunt românce

Peste o treime dintre prostituatele cu forme legale din Germania sunt românce

O lege adoptată în 2022 include prostituția în rândul activităţilor comerciale obișnuite

Peste o treime dintre prostituatele cu forme legale din Germania sunt românce
Superliga: Unirea Slobozia a învins-o pe Farul cu 1-0 în primul meci al sezonului | VIDEO

Superliga: Unirea Slobozia a învins-o pe Farul cu 1-0 în primul meci al sezonului | VIDEO

Unirea Slobozia a evoluat sezonul trecut în Liga a 2-a.

Superliga: Unirea Slobozia a învins-o pe Farul cu 1-0 în primul meci al sezonului | VIDEO
Wimbledon 2024: Carlos Alcaraz, în finală

Wimbledon 2024: Carlos Alcaraz, în finală

În penultimul act al turneului de pe iarba londoneză, ibericul a trecut de rusul Daniil Medvedev.

Wimbledon 2024: Carlos Alcaraz, în finală
Un avion de pasageri Sukhoi Superjet s-a prăbușit în Rusia

Un avion de pasageri Sukhoi Superjet s-a prăbușit în Rusia

La bord se aflau doar membri echipajului, care nu au supraviețuit.

Un avion de pasageri Sukhoi Superjet s-a prăbușit în Rusia

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a suferit o defecțiune în timpul unei misiuni

Defecțiunea pune în pericol amplasarea pe orbită a unor...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a suferit o defecțiune în timpul unei misiuni

SATU MARE: Traficant de droguri, arestat după ce a fost implicat într-un conflict reclamat la 112

Bărbatul avea asupra sa cristal (3-CMC) și canabis.

SATU MARE: Traficant de droguri, arestat după ce a fost implicat într-un conflict reclamat la 112

Șerban Bucur, managerul Spitalului CF2 din București, urmărit penal pentru luare de mită

Conform procurorilor DNA, Șerban Bucur ar fi primit peste 10...

Șerban Bucur, managerul Spitalului CF2 din București, urmărit penal pentru luare de mită

Arsenie Boca, Ilie Cleopa și Dumitru Stăniloae vor fi canonizați

Ierarhii BOR au aprobat şi icoanele.

Arsenie Boca, Ilie Cleopa și Dumitru Stăniloae vor fi canonizați

ORADEA: Clădirea Facultății de Medicină și Farmacie, reabilitată

Valoarea investiției este de 27 de milioane de euro.

ORADEA: Clădirea Facultății de Medicină și Farmacie, reabilitată

BUCUREȘTI: Elevul care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză va fi internat şapte ani într-un centru de minori

Tânărul a premeditat atacul.

BUCUREȘTI: Elevul care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză va fi internat şapte ani într-un centru de minori

BUZĂU: Protejarea păstrăvilor curcubeu din Lunca Bâscii cu oxigen suplimentar

Măsura a fost luată pentru ca peștii să facă față perioadei...

BUZĂU: Protejarea păstrăvilor curcubeu din Lunca Bâscii cu oxigen suplimentar

ARAD: Nouă cetăţeni străini, prinși încercând să treacă granița la PTF Nădlac

Pasagerii erau ascunşi într-un TIR ce transporta pâine...

ARAD: Nouă cetăţeni străini, prinși încercând să treacă granița la PTF Nădlac