Haydn & Mozart în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 22 februarie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio propune un mix clasic Haydn & Mozart la Sala Radio, sub bagheta dirijorului german Christoph Adt, cu participarea apreciatei pianiste Dana Borşan.

Haydn & Mozart în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio

21 Februarie 2017, 12:33

Miercuri, 22 februarie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio propune un mix clasic Haydn & Mozart la Sala Radio, sub bagheta dirijorului german Christoph Adt, cu participarea apreciatei pianiste Dana Borşan.

Concertul va debuta cu Uvertura Il Ritorno di Tobia în do minor de Haydn, primul oratoriu semnat de compozitorul german, compus cu două decenii înaintea renumitelor sale opusuri din acelaşi gen. Programul va continua cu Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră de Mozart şi se va încheia cu Simfoniile nr. 6 în re major, Dimineaţa şi nr. 7 în do major, La prânz, parte a trilogiei supranumită Momentele zilei, compusă de Haydn cu intenţia de a crea o serie echivalentă Anotimpurilor de Vivaldi, cu referire nu la succesiunea anotimpurilor, ci la cea a a momentelor zilei.

Dirijorul Christoph Adt este o prezenţă cunoscută publicului din România pentru colaborările sale cu cele două orchestre simfonice ale radioului public încă din 1994.

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio din anul 2000, Dana Borşan este astăzi o pianistă cu o capacitate şi o tehnică interpretativă deosebit de rafinate, ceea ce îi asigură un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Dirijorul german Christoph Adt este o prezenţă binecunoscută publicului din studioul de concerte Mihail Jora, colaborarea cu cele două orchestre Radio România datând din 1994. Christoph Adt a studiat vioara, canto şi muzicologia, bucurându-se de o pregătire muzicală deosebită. A descifrat tainele dirijatului de orchestră sub îndrumarea profesorilor Thomas Ungar şi Ferdinand Leitner.

În 1987 a câştigat concursurile de dirijat de la Lugano şi de la Hamm, după care a devenit dirijor-asistent al lui Aldo Ceccato la Orchestra Radio din Hanovra.

Pe parcursul carierei sale de dirijor a avut prilejul să colaboreze cu mulţi interpreţi de valorare: Rudolph Buchbinder, Gerhard Oppitz, Isabelle Faust, Ingolf Turban, Wen-Sinn Yang, Sergio Azzolini, Dana Borşan şi Alexandru Tomescu.

Christoph Adt s-a aflat la pupitrul unor cunoscute ansambluri muzicale: Orchestra Radio a Germaniei de Nord din Hanovra, Orchestra Simfonică Radio Praga, Philharmonic Japonia, Orchestra Simfonică a Westfaliei, Orchestra Filarmonicii Robert Schumann din Chemnitz, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti ş. a.

Repertoriul său este impresionant. Christoph Adt abordează cu aceeaşi plăcere întreaga paletă stilistică pe care o oferă literatura muzicală universală, cu un accent deosebit asupra creaţiei compozitorilor secolului XX - Stockhausen, Xenakis, Ligeti, Huber, Nono, Schnitke ş.a.

Preocupat de soarta noilor generaţii de muzicieni, Christoph Adt a fost profesor şi a dirijat orchestra Universităţii de Muzică şi Arte Frumoase din Stuttgart. Din 1998 este profesor de dirijat orchestră şi muzică bisericească la Universitatea de Muzică şi Teatru din München unde pregăteşte şi două orchestre ale acestui celebru institut de învăţământ muzical al Germaniei, iar din 2007 este şi vice-preşedinte al instituţiei.

În perioada 2011 – 2015 a fost dirijor şef al Filamonicii Bad Reichenhall.

Până în prezent a dirijat orchestre în America Centrală, China, Japonia, Rusia, Franţa, Austria, Norvegia, Canada, ţări din Europa Centrală şi de Est.

Diplomat în relaţiile cu orchestrele, dar consecvent în a-şi impune exigenţele artistice, cu strategii pedagogice şi formative, Christoph Adt transformă fiecare întâlnire într-un prilej de bucurie pentru toţi participanţii, deopotrivă interpreţi şi ascultători. Activitatea sa este întregită de numeroase înregistrări pentru radio şi CD-uri.

Dana Borşan

„(...) o mare artistă, una dintre cele mai strălucite pianiste...” (Actualitatea muzicală)

„(...) această muziciană pur-sânge a oferit o interpretare vibrantă, cu o precizie riguroasă, o strălucire tragică şi un foc fascinant .” (Die Rheinpfalz)

„(...) virtuozitatea fără limite şi forţa din cântul ei au fost permanent întrepătrunse de o delicată sensibilitate, iar melodica virtuoză s-a combinat cu spiritualitatea muzicii.” (Munchner Merkur )

„(...) furtună de aplauze pentru grandioasa artistă” (Munchner Merkur)

„(...) interpretarea emoţionantă, naturaleţea, culoarea, căldura expresiei, frumuseţea tonului…” (Adevărul)

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârşită muzicalitate, Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti. Profesor univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio .

Născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava, Dana Borşan a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar.

Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian şi orchestră în re major de Mozart, confirma apariţia unui talent neobişnuit. În scurt timp tânăra artistă avea să cucerească numeroase premii în competiţii naţionale, să concerteze alături de orchestra Filarmonicii George Enescu, de orchestra Studio a Radiodifuziunii Române, precum şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov.

Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul Robert Schumann de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoţional perfect, construcţia arhitecturală, au fost câteva dintre calităţile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viaţa de concert internaţională.

Numele Danei Borşan apare constant, de peste 40 de ani, pe afişele tuturor filarmonicilor din România şi în programe de concert din străinătate. A susţinut peste 900 de concerte şi recitaluri, în 17 ţări, propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist.

A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varşovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică a artistei se înscrie în spaţiul german.

A colaborat cu peste 200 de dirijori, printre care: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Misha Katz, Daisuke Soga, Alexis Hauser, Jin Wang, Francesco Rettig, Sebastien Rouland, Erwin Acel, Emil Simon, Tadeo Nakajima, Paul Nadler, Manfred Ramin, Jochen Wohner, Otakar Thrlik, Emil Tabakov, Cristoph Adt, Dejan Savic, Mark Mast, Mihail Secikin, Alexandru Samoilă, Amaury de Closel, Corneliu Dumbrăveanu, Ludovic Bacs, Ion Baciu, Remus Georgescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Iosif Conta, Mihai Agafiţei, Antal Jancsovics, Vlad Conta, Dumitru Goia, Cristian Neagu, Tiberiu Soare, Radu Popa, etc.

Numele Danei Borşan a apărut pe afişele festivalurilor de la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Chişinău, Bucureşti - Festivalul George Enescu, Festivalul Dinu Lipatti, Cluj – Festivalul Mozart etc.

În 2011, pianista a fost invitată să concerteze, în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau (Concertul de Brahms) şi în cadrul Festivalului George Enescu (Concertul de Hanns Wolf). Repertoriul său include peste 50 de concerte pentru pian şi orchestră, precum şi programe consistente, de recital şi de muzică de cameră.

Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici (Schumann, Chopin, Liszt, Brahms), artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti (Concertele de Hanns Wolf, M. Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă).

Solistă concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit – Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8 CD-uri editate de Casa Radio.

Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W.A.Mozart împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, recitaluri deosebit de bine primite de public şi de presă. Până în prezent, artista a realizat 16 apariţii discografice la case renumite: Eterna, KU.Classics, Electrecord, Casa Radio, peste 1.600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio şi TV în România, Moldova, Germania, Ungaria.

Despre toate acestea, comentatorii de specialitate scriau „tehnica de mare clasă, adânca participare sufletească, intuirea stilurilor, ştiinţa etajării sonorităţilor, relevă uriaşul talent al artistei” (Adevărul literar şi artistic) sau „Dana Borşan scoate muzica, emoţia, substanţa sufletească din pian… are un ton substanţial şi abundent, cultivă poezia sonoră…” (România liberă)

Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991 şi 2006) şi al revistei Actualitatea muzicală(1998), cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2011) şi Ordinul Meritul pentru învăţământ (2004) acordate de Preşedinţia României.

În paralel cu activitatea artistică, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică remarcabilă, conducând din 1990 o clasă de pian. Studenţii săi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. A contribuit la formarea unor tineri artişti cunoscuţi în viaţa de concert din România şi din străinătate: Toma Popovici, Csiki Boldizsar, Andrei Licaret, Raluca Ouatu, Rebeca Omordia, Alexandra Costin, Alexandru Petrovici, Amalia Bonciocat, Daniel Dascalu, Carmen Rotaru etc.

Dana Borşan a susţinut cursuri de măiestrie la Catania, Stuttgart, Wuppertal, Essen şi, în cadrul programului Erasmus-Socrates, la universităţile din Weimar, Stuttgart, Paris, Viena, Nurnberg, Cork şi Oslo, a participat în juriile concursurilor internaţionale din Hong Kong, Oslo (Grieg), Guerande, Bucureşti (Enescu), Cluj (Mozart), Arad (Beethoven) etc…

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
Comunicate de presă 10 Iunie 2024, 14:55

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău

Președintele de onoare al acestei ediții va fi domnul Marius Adrian Nicoară, scriitor și doctor in istorie.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

www.radioromania.ro

CARAȘ-SEVERIN: Pompierii salvează 3 persoane blocate cu barca pe râul Nera

CARAȘ-SEVERIN: Pompierii salvează 3 persoane blocate cu barca pe râul Nera

Pe lângă această misiune, salvatorii au avut mai multe intervenții din cauza fenomenelor meteorologice.

CARAȘ-SEVERIN: Pompierii salvează 3 persoane blocate cu barca pe râul Nera
BRAȘOV: „Teutonic Fest”, la Cetatea Medievală Hărman

BRAȘOV: „Teutonic Fest”, la Cetatea Medievală Hărman

Motivul organizării acestui festival, pe 27 și 28 iulie, este necesitatea restaurării bisericii fortificate din Hărman....

BRAȘOV: „Teutonic Fest”, la Cetatea Medievală Hărman
Instanța Supremă din Bangladesh anulează sistemul cotelor de lucru care a generat proteste sângeroase

Instanța Supremă din Bangladesh anulează sistemul cotelor de lucru care a generat proteste sângeroase

Nemulțumire a stârnit faptul că o treime din locurile de muncă în sectorul public erau rezervate pentru rudele veteranilor...

Instanța Supremă din Bangladesh anulează sistemul cotelor de lucru care a generat proteste sângeroase
IAȘI: Tratament de specialitate pentru persoanele neasigurate la Institutul Regional de Oncologie

IAȘI: Tratament de specialitate pentru persoanele neasigurate la Institutul Regional de Oncologie

Persoanele neasigurate pot apela, în primă instanță, la medicul de familie, care este obligat să elibereze bilet de trimitere.

IAȘI: Tratament de specialitate pentru persoanele neasigurate la Institutul Regional de Oncologie

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice

Lotul tricolor are în componenţă 107 sportivi, care se vor...

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice

Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri

Bărbatul de 57 de ani a fost declarat decedat.

Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri

Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

O persoană în vârstă de 95 ani a fost asistată medical,...

Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

Tânărul a fost arestat preventiv, iar persoanele în cauză au...

BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

CARAȘ-SEVERIN: Accident produs de un polițist din Caransebeș, aflat la volanul unei autospeciale

Acesta a fost sancționat cu amendă. Nu au fost înregistrate...

CARAȘ-SEVERIN: Accident produs de un polițist din Caransebeș, aflat la volanul unei autospeciale

SUA: Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranţi ilegali din istorie"

Fost președinte este convins de realegerea sa în noiembrie.

SUA: Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranţi ilegali din istorie"

Admitere 2024: Număr record de candidați, la UMF București

Admitere se organizează, duminică, și la Cluj-Napoca și Iași.

Admitere 2024: Număr record de candidați, la UMF București

8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana informatică de vineri, estimează Microsoft

Problemele au fost generate de o actualizare a unui software...

8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana informatică de vineri, estimează Microsoft