Două piane şi doi pianişti din Marea Britanie la Sala Radio

Un dialog plin de armonie între două piane şi doi pianişti fermecători

Două piane şi doi pianişti din Marea Britanie la Sala Radio

10 Noiembrie 2016, 15:32

Un dialog plin de armonie între două piane şi doi pianişti fermecători va avea loc pe scena Sălii Radio vineri, 11 noiembrie, între Rebeca Omordia şi Sergiu Tuhuţiu, care vor interpreta alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Martin PanteleevConcertul pentru două piane şi orchestră de Max Bruch. Seara mai are în program două lucrăriri celebre ale repertoriului clasico-romantic: Uvertura Egmont op. 84 de Beethoven şi Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 – Scoţiana de Mendelssohn.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Rebeca Omordia

Rebeca Omordia s-a născut la Craiova în 1983, având mama româncă şi tatăl nigerian. Printre cele mai importante colaborări se numără cea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Weber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră şi care o caracteriza astfel: Am lucrat cu o tânără pianistă excepţională numită Rebeca Omordia. Rebeca este pe jumătate româncă, pe jumătate nigeriană - câtă forţă rezultă din această combinaţie!… Rebeca are o tehnică ce nu cunoaşte limite, dar cel mai important, ea cântă cu o înţelegere şi o profunzime foarte rar întâlnite astăzi.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa Prof. Univ. Dr. Dana Borşan), Rebeca Omordia a urmat un Master Socrates Erasmus la Conservatorul din Birmingham, obţinând în 2007 o bursă de studii pre-doctorale din cadrul aceleaşi universităţi. În 2010 a câştigat bursa „Ofenheim” pentru studii post-universitare, oferită de Trinity College, Londra (clasa Prof. Mikhail Kazakevich).

Activitatea sa solistică s-a desfăşurat în mari centre culturale din Europa şi Statele Unite al Americii. A concertat în săli renumite din Marea Britanie, precum, în Londra, la Wigmore Hall, Kings Place, St James’s Palace, Blackheath Halls, St. Martin in the Fields, St James’s Church Piccadilly, Steinway Hall, St Olave’s, Tower Hill; la Town Hall şi Adrian Boult Hall din Birmingham, la Cheltenham Town, şi Warwick University Arts Centre. A susţinut recitaluri în cadrul festivalurilor „New Generation Arts Festival”, Birmingham 2007, „Intercultural Music Festival” din St Louis, SUA (2013), Barnes Music Festival (2014) şi Bradfield Festival (2015, 2016) din Marea Britanie. A cântat în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3 (2012, 2013, 2014, 2015). A concertat cu numeroase orchestre din România, inclusiv Orchestra Naţională Radio sub bagheta unor dirijori importanţi precum Sabin Păutza, Valentin Doni, Radu Popa, Ervin Acel, Dorin Frandeş, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Nicolae Moldoveanu, şi alţii.

Pianista Rebeca Omordia face o frumoasă carieră internaţională punctată cu semnificative reuşite în competiţii de renume dintre care: Premiul I la Concursul Internaţional „Beethoven”, Arad, România 2007, Premiul „Renna Kellaway Piano Recital”, Birmingham, Anglia 2009; Premiul I la Concursul „Delius”, Birmingham, Anglia, 2009; Premiul III la Concursul Internaţional „Béla Bartók”, Szeged, Ungaria, 2010.

Marele premiu „Delius Prize” câştigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră în perioada 2012-2014 în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în faţa primului ministru al Marii Britanii, la Highgrove, reşedinţa printului de Wales, pentru organizaţia „Princes’ Trust” şi a susţinut turnee în Anglia, concertând în săli de concert precum „Wigmore Hall” şi „Kings Place” din Londra, „Lincoln Performing Arts Centre”, „Glemham Hall”, „Hawthorne Theatre”, „St Martin in the Fields, Londra”, „Guildhall, Portsmouth”, „City Museum and Arts Gallery, Plymouth” şi în festivalurile „William Alwyn Festival, Southwald” şi „Barnes Music Festival, London”.

În 2013 Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel şi harpă „Seal Lullaby”, lucrare a cunoscutului compozitor american Eric Withacre, care a fost înregistrată pentru Deutsche Gramophone de către violoncelistul Julian Lloyd Webber, împreună cu harpista prinţului de Wales, Catrin Finch.

Rebeca Omordia a susţinut numeroase recitaluri solo în Marea Britanie, organizate de British Music Society şi de John Ireland Trust, organizaţii menite să promoveze creaţia compozitorilor britanici, în special a compozitorului John Ireland (1876-1862), cel mai important compozitor englez care a scris pentru pian. În 2015, Rebeca a susţinut un turneu în Marea Britanie „Piano Music by John Ireland” care a inclus recitaluri solo şi o transmisiune directă la BBC Radio 3, recitaluri camerale, alături de violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, şi ca solist, alături de orchestra Ealing Symphony Orchestra din Londra.

Sezonul de concert 2015-2016 a adus colaborări cu mari artişti ai scenei internaţionale, precum violonceliştii Raphael Wallfisch, Jiaxin Lloyd Webber şi Răzvan Suma, saxofonista Amy Dickson, pianistul Mark Bebbington, alături de care a înregistrat un CD pentru SOMM Records cu lucrări pentru două piane, în premieră mondială, ale compozitorului britanic Ralph Vaughan Williams.

În 2016, Rebeca a primit premiul „Honorary Membership Award” de la Conservatorul din Birmingham, premiu oferit absolvenţilor care s-au afirmat prin contribuţia importantă pe care au adus-o în domeniul muzical în care au lucrat de ceva timp.

Rebeca este o promotoare activă a muzicii clasice nigeriene. În 2013, a interpretat piese ale unor compozitori nigerieni în cadrul Festivalului de Muzică Africană şi Afro-Americană din St. Louis, SUA. De asemenea, a fost invitată să cânte in faţa personalităţilor oficiale a 80 ţări africane la a 50-a aniversare a organizaţiei Uniunii Africane (African Union) la Londra. În 2016, a fost nominalizată pentru premiul „Igbo Women Awards”, pentru contribuţia pe care a adus-o culturii nigeriene prin activitatea sa de pianist concertist.

Sergiu Tuhuţiu

În urma unui recital susţinut la Londra, site-ul britanic de critică muzicală The B Flat Sheep nota: Sergiu Tuhuţiu cântă aşa cum vorbeşte: clar, robust, întrebător, cu un sunet incandescent, dar cu un miez plin de năzuinţă şi întrezărite scânteieri de disperare. În această seară Tuhuţiu ne-a condus într-o pădure şi am putut să auzim ceva aproape secret. Secret pentru că era pe cât de nepreţuit, pe atât de periculos.

Câştigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt Petersburg – Rusia şi al premiului al doilea la Manhattan International Piano Competition 2016 prezidat de Ivo Pogorelich, Sergiu Tuhuţiu a devenit în vara anului 2016 artist al agenţiei de impresariat Manhattan International Artists din New York.

Obţine licenţa la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2006) şi două titluri de Master în interpretare pianistică: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2011 primeşte o bursă de studii şi se stabileşte la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music.

Educaţia sa muzicală e conturată de muzicieni precum Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borşan, Steluţa Radu, Daniel Goiţi şi Shoshana Rudiakov. Activitatea sa concertistică include ţări ca Anglia, Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Rusia, Brazilia, Canada, SUA sau România, şi scene precum Filarmonica din Sankt Petersburg, Sala Radio Bucureşti, Saint Martin In The Fields – Londra, St. James Piccadilly – Londra.

Este fondator şi preşedinte al asociaţiei Lipatti Music Production şi iniţiatorul proiectelor In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours şi Leading Young Musicians. În anul 2013 a fost invitat de către Fundaţia Sergiu Celibidache să facă parte din juriul concursului Tribut Valorilor Culturale Româneşti. În octombrie 2016 Sergiu Tuhuţiu a avut debutul său la Hollywood alături de cântăreaţa americană Peisha McPhee în proiectul Chopin Meets Broadway. Într-o cronică de patru stele a concertului, criticul american Rob Stevens scrie: Cântatul lui Sergiu Tuhuţiu pare uneori aproape simfonic, ca şi cum, în loc de a fi pur şi simplu solist, ar fi aşezat în faţa unei întregi orchestre.

Martin Panteleev

Dirijorul Martin Panteleev face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. A studiat vioară cu prof. J. Radionoff, apoi compoziţie şi dirijat cu maestrul Vassil Kazandjiev şi prof. Plamen Djourov la Academia de Muzică din Bulgaria. În anul 1985 a fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică de Tineret Pioneer, şi astfel, la doar nouă ani a susţinut alături de această orchestră primele sale turnee de concerte în Rusia, Brazilia, Grecia şi Italia.

Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Naţiunilor, alături de care susţine numeroase concerte în toată lumea. Martin Panteleev a mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Olanda şi Orchestra Filarmonicii din Johannesburg.

A realizat un amplu turneu de concerte în Statele Unite ale Americii alături de Orchestra Simfonică din Cape Town, fiind astfel prima orchestră de pe continentul african, care a concertat în Statele Unite ale Americii, iar din anul 2012, Martin Panteleev a devenit dirijor principal invitat al acestei orchestre.

Talentul său se exprimă şi prin compoziţii, simfoniile sale, o cantată pentru cor, un concert pentru percuţie şi orchestră sunt lucrări valoroase interpretate de numeroase orchestre.

A fost distins cu premii importante dintre care amintim: Premiul Béla Bartók (Sofia – 1994), Premiul pentru compoziţie al concursului Earth and People (1995) şi Premiul Ministerului Culturii din Bulgaria, pentru anul 2007.

După un concert de debut la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Sofia, Martin Panteleev a fost invitat să susţină numeroase concerte, iar din anul 2011 a fost numit dirijor principal.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
Comunicate de presă 10 Iunie 2024, 14:55

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău

Președintele de onoare al acestei ediții va fi domnul Marius Adrian Nicoară, scriitor și doctor in istorie.

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, între 12 și 16 iunie, la Buzău
CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Comunicate de presă 27 Mai 2024, 10:22

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"

Dragi copii, părinţi, bunici, fiţi pe fază începând de marţi, 28 mai, până sâmbătă, 1 iunie. Pe...

CONCURS - "Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie la Radio România"
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Comunicate de presă 09 Mai 2024, 12:58

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024

Timpii de antenă se calculează conform Legii 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea Alegerilor pentru Parlamentul...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie 2024
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Comunicate de presă 19 Aprilie 2024, 13:38

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Comunicate de presă 17 Aprilie 2024, 10:08

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"

Ca muzician invitat, Emiliano este un foarte activ chitarist și trombonist, colaborând cu trupe ca Sound Pollution Eclectic,...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu "New Sounds of Brazil"
Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

www.radioromania.ro

IAȘI: Tratament de specialitate pentru persoanele neasigurate la Institutul Regional de Oncologie

IAȘI: Tratament de specialitate pentru persoanele neasigurate la Institutul Regional de Oncologie

Persoanele neasigurate pot apela, în primă instanță, la medicul de familie, care este obligat să elibereze bilet de trimitere.

IAȘI: Tratament de specialitate pentru persoanele neasigurate la Institutul Regional de Oncologie
Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice

Lotul tricolor are în componenţă 107 sportivi, care se vor alinia la startul a 18 discipline.

Lotul României a plecat la Jocurile Olimpice
Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri

Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri

Bărbatul de 57 de ani a fost declarat decedat.

Pompierii tulceni au scos trupul unui bărbat dintr-o fântână adâncă de 25 de metri
Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

O persoană în vârstă de 95 ani a fost asistată medical, suferind un atac de panică.

Ansamblu de locuințe din București, cuprins de flăcări

BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

Tânărul a fost arestat preventiv, iar persoanele în cauză au...

BRAȘOV: Trei persoane, atacate de un tânăr de 25 de ani

CARAȘ-SEVERIN: Accident produs de un polițist din Caransebeș, aflat la volanul unei autospeciale

Acesta a fost sancționat cu amendă. Nu au fost înregistrate...

CARAȘ-SEVERIN: Accident produs de un polițist din Caransebeș, aflat la volanul unei autospeciale

SUA: Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranţi ilegali din istorie"

Fost președinte este convins de realegerea sa în noiembrie.

SUA: Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranţi ilegali din istorie"

Admitere 2024: Număr record de candidați la UMF București

Admitere se organizează, duminică, și la Cluj-Napoca și Iași.

Admitere 2024: Număr record de candidați la UMF București

8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana informatică de vineri, estimează Microsoft

Problemele au fost generate de o actualizare a unui software...

8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana informatică de vineri, estimează Microsoft

Principalul suspect în uciderea unei doctorițe la Brăila, reținut

Femeia a fost înjunghiată de mai multe ori în cabinetul său...

Principalul suspect în uciderea unei doctorițe la Brăila, reținut

Superliga: Rapid București - CFR Cluj, 2-2 | VIDEO

Daniel Bîrligea a deschis scorul ('28), Albion Rrahmani a...

Superliga: Rapid București - CFR Cluj, 2-2 | VIDEO

Superliga: Universitatea Craiova - UTA Arad, 4-2 | VIDEO

Oltenii au punctat prin Gjoko Zajkov ('25), Luis Paradela...

Superliga: Universitatea Craiova - UTA Arad, 4-2 | VIDEO