Gong de deschidere al Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova"

Astazi s-a deschis oficial cea de-a X-a ediție, aniversară, a Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova", dedicată inovaţiei în creaţia de teatru radiofonic.

La conferinţa de presă, organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti, au fost prezenţi Răzvan Dincă - preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Reto Ott şi Andreas Jungwirth - coordonatorii juriului şi Attila Vizauer, coordonatorul redacției Teatrul Național Radiofonic, organizatorul evenimentului. 

> Aici găsiți înregistrarea video a conferinţei de presă: https://www.youtube.com/watch?v=Aw0jKYqqcJY

"Prin componenta sa internaţională şi prin conţinutul furnizat, orientat spre inovație, Grand Prix Nova este un exemplu de bună-practică pentru ceea ce ne dorim ca Societatea Româna de Radiodifuziune să devină. Teatrul radiofonic este o componentă vitală a memoriei noastre culturale, iar semnificația conținutului său devine și mai importantă în contextul unei istorii culturale duble: și on-air, dar și din punct de vedere teatral. Iar rolul său, în timp, nu va fi decât în creștere, accelerat de iminenta transformare digitală care deja preia latura imersivă a teatrului radiofonic - ce presupune o redare cât mai aproape de realitate - și o transferă știrilor și buletinelor informative, în formate noi, care răspund agil și pertinent obiceiurilor de consum în perpetuă transformare. În acest context inspirațional, nu poate decât să mă bucure faptul că echipa Grand Prix Nova - o echipă discretă și eficientă, va construi festivalul cu aceeași modestie afirmată cu rezultate foarte bune și în următorul deceniu", a spus Răzvan Ioan Dincă.
 

"Festivalul Internațional Grand Prix Nova, produs de Radio România, este, alături de Prix Europa, Prix Italia sau New York Festivals, unul dintre cele mai bune festivaluri internaționale dedicate teatrului radiofonic. După doi ani de pandemie, de format exclusiv online, anul acesta vin la București cei mai buni producători, realizatori, creatori ai genului din întreaga lume. Sunt în competiție 33 de producții radiofonice din 15 țări. Festivalul se desfășoară la Sala Mică a Teatrului Național din București. Dacă nu puteți săptămâna aceasta să ajungeți la Grand Prix Nova, accesați site-ul www.eteatru.ro. Veţi găsi acolo toate spectacolele din concurs. Sunt curajoase, provocatoare, surprinzătoare, ascultați-le, merită", a declarat Attila Vizauer pentru Radio România Actualităţi.
 
  

Anul acesta, cei doi coordonatori ai juriului sunt personalități ale mediului radiofonic, artiști cu numeroase premii în spațiul european de limbă germană. 

Reto Ott, apreciat și experimentat regizor, dramaturg și producător de teatru radiofonic la Radioteleviziunea Elvețiană și membru EBU (European Broadcasting Union): "Grand Prix Nova nu este doar o competiţie, este un forum al schimburilor de idei şi mă aştept ca această săptămână să fie extrem de fructuoasă”.
 
 

Cel de-a doilea coordonator de juriu este dramaturgul austriac Andreas Jungwirth, autor a numeroase scenarii radiofonice frecvent produse de radiodifuziunile austriece și germane, cu un impresionat palmares festivalier: "Sunt fericit să coordonez împreună cu Ott această ediţie a festivalului şi… trebuie să vă fac o mărturisire – sunt fericit că întreg evenimentul se desfăşoară la Teatrul Naţional din Bucureşti, ador mirosul de teatru".
 

> Audiţiile producţiilor din concurs se vor desfăşura în perioada 14-17 iunie, începând cu ora 9.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, la care sunt aşteptaţi profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. 

> Zilnic vor fi dezbateri transmise prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor.

> Intrarea este liberă. 

> Pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

> Gala de premiere va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13:00, în Foaierul Tapiseriei, Sala Ion Caramitru a TNB. 

> Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.
 

Multumiri speciale partenerilor si sponsorilor: Teatrul Naţional București, Ambasada Elveției în România prin Swiss Sponsors' Fund România, Forumul Cultural Austriac la București, Domeniile Sâmbureşti şi Aqua Carpatica.

Foto: Alexandru "Ciumpy" Dolea/Radio RomâniaAdaugat: 14 Iunie 2022
Actualizat: 14 Iunie 2022