Haydn & Mozart în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 22 februarie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio propune un mix clasic Haydn & Mozart la Sala Radio, sub bagheta dirijorului german Christoph Adt, cu participarea apreciatei pianiste Dana Borşan.

Haydn & Mozart în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio

21 Februarie 2017, 12:33

Miercuri, 22 februarie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio propune un mix clasic Haydn & Mozart la Sala Radio, sub bagheta dirijorului german Christoph Adt, cu participarea apreciatei pianiste Dana Borşan.

Concertul va debuta cu Uvertura Il Ritorno di Tobia în do minor de Haydn, primul oratoriu semnat de compozitorul german, compus cu două decenii înaintea renumitelor sale opusuri din acelaşi gen. Programul va continua cu Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră de Mozart şi se va încheia cu Simfoniile nr. 6 în re major, Dimineaţa şi nr. 7 în do major, La prânz, parte a trilogiei supranumită Momentele zilei, compusă de Haydn cu intenţia de a crea o serie echivalentă Anotimpurilor de Vivaldi, cu referire nu la succesiunea anotimpurilor, ci la cea a a momentelor zilei.

Dirijorul Christoph Adt este o prezenţă cunoscută publicului din România pentru colaborările sale cu cele două orchestre simfonice ale radioului public încă din 1994.

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio din anul 2000, Dana Borşan este astăzi o pianistă cu o capacitate şi o tehnică interpretativă deosebit de rafinate, ceea ce îi asigură un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Dirijorul german Christoph Adt este o prezenţă binecunoscută publicului din studioul de concerte Mihail Jora, colaborarea cu cele două orchestre Radio România datând din 1994. Christoph Adt a studiat vioara, canto şi muzicologia, bucurându-se de o pregătire muzicală deosebită. A descifrat tainele dirijatului de orchestră sub îndrumarea profesorilor Thomas Ungar şi Ferdinand Leitner.

În 1987 a câştigat concursurile de dirijat de la Lugano şi de la Hamm, după care a devenit dirijor-asistent al lui Aldo Ceccato la Orchestra Radio din Hanovra.

Pe parcursul carierei sale de dirijor a avut prilejul să colaboreze cu mulţi interpreţi de valorare: Rudolph Buchbinder, Gerhard Oppitz, Isabelle Faust, Ingolf Turban, Wen-Sinn Yang, Sergio Azzolini, Dana Borşan şi Alexandru Tomescu.

Christoph Adt s-a aflat la pupitrul unor cunoscute ansambluri muzicale: Orchestra Radio a Germaniei de Nord din Hanovra, Orchestra Simfonică Radio Praga, Philharmonic Japonia, Orchestra Simfonică a Westfaliei, Orchestra Filarmonicii Robert Schumann din Chemnitz, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti ş. a.

Repertoriul său este impresionant. Christoph Adt abordează cu aceeaşi plăcere întreaga paletă stilistică pe care o oferă literatura muzicală universală, cu un accent deosebit asupra creaţiei compozitorilor secolului XX - Stockhausen, Xenakis, Ligeti, Huber, Nono, Schnitke ş.a.

Preocupat de soarta noilor generaţii de muzicieni, Christoph Adt a fost profesor şi a dirijat orchestra Universităţii de Muzică şi Arte Frumoase din Stuttgart. Din 1998 este profesor de dirijat orchestră şi muzică bisericească la Universitatea de Muzică şi Teatru din München unde pregăteşte şi două orchestre ale acestui celebru institut de învăţământ muzical al Germaniei, iar din 2007 este şi vice-preşedinte al instituţiei.

În perioada 2011 – 2015 a fost dirijor şef al Filamonicii Bad Reichenhall.

Până în prezent a dirijat orchestre în America Centrală, China, Japonia, Rusia, Franţa, Austria, Norvegia, Canada, ţări din Europa Centrală şi de Est.

Diplomat în relaţiile cu orchestrele, dar consecvent în a-şi impune exigenţele artistice, cu strategii pedagogice şi formative, Christoph Adt transformă fiecare întâlnire într-un prilej de bucurie pentru toţi participanţii, deopotrivă interpreţi şi ascultători. Activitatea sa este întregită de numeroase înregistrări pentru radio şi CD-uri.

Dana Borşan

„(...) o mare artistă, una dintre cele mai strălucite pianiste...” (Actualitatea muzicală)

„(...) această muziciană pur-sânge a oferit o interpretare vibrantă, cu o precizie riguroasă, o strălucire tragică şi un foc fascinant .” (Die Rheinpfalz)

„(...) virtuozitatea fără limite şi forţa din cântul ei au fost permanent întrepătrunse de o delicată sensibilitate, iar melodica virtuoză s-a combinat cu spiritualitatea muzicii.” (Munchner Merkur )

„(...) furtună de aplauze pentru grandioasa artistă” (Munchner Merkur)

„(...) interpretarea emoţionantă, naturaleţea, culoarea, căldura expresiei, frumuseţea tonului…” (Adevărul)

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârşită muzicalitate, Dana Borşan şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti. Profesor univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio .

Născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava, Dana Borşan a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar.

Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian şi orchestră în re major de Mozart, confirma apariţia unui talent neobişnuit. În scurt timp tânăra artistă avea să cucerească numeroase premii în competiţii naţionale, să concerteze alături de orchestra Filarmonicii George Enescu, de orchestra Studio a Radiodifuziunii Române, precum şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov.

Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul Robert Schumann de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoţional perfect, construcţia arhitecturală, au fost câteva dintre calităţile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viaţa de concert internaţională.

Numele Danei Borşan apare constant, de peste 40 de ani, pe afişele tuturor filarmonicilor din România şi în programe de concert din străinătate. A susţinut peste 900 de concerte şi recitaluri, în 17 ţări, propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist.

A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varşovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică a artistei se înscrie în spaţiul german.

A colaborat cu peste 200 de dirijori, printre care: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Misha Katz, Daisuke Soga, Alexis Hauser, Jin Wang, Francesco Rettig, Sebastien Rouland, Erwin Acel, Emil Simon, Tadeo Nakajima, Paul Nadler, Manfred Ramin, Jochen Wohner, Otakar Thrlik, Emil Tabakov, Cristoph Adt, Dejan Savic, Mark Mast, Mihail Secikin, Alexandru Samoilă, Amaury de Closel, Corneliu Dumbrăveanu, Ludovic Bacs, Ion Baciu, Remus Georgescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Iosif Conta, Mihai Agafiţei, Antal Jancsovics, Vlad Conta, Dumitru Goia, Cristian Neagu, Tiberiu Soare, Radu Popa, etc.

Numele Danei Borşan a apărut pe afişele festivalurilor de la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Chişinău, Bucureşti - Festivalul George Enescu, Festivalul Dinu Lipatti, Cluj – Festivalul Mozart etc.

În 2011, pianista a fost invitată să concerteze, în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau (Concertul de Brahms) şi în cadrul Festivalului George Enescu (Concertul de Hanns Wolf). Repertoriul său include peste 50 de concerte pentru pian şi orchestră, precum şi programe consistente, de recital şi de muzică de cameră.

Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici (Schumann, Chopin, Liszt, Brahms), artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti (Concertele de Hanns Wolf, M. Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă).

Solistă concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit – Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8 CD-uri editate de Casa Radio.

Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W.A.Mozart împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, recitaluri deosebit de bine primite de public şi de presă. Până în prezent, artista a realizat 16 apariţii discografice la case renumite: Eterna, KU.Classics, Electrecord, Casa Radio, peste 1.600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio şi TV în România, Moldova, Germania, Ungaria.

Despre toate acestea, comentatorii de specialitate scriau „tehnica de mare clasă, adânca participare sufletească, intuirea stilurilor, ştiinţa etajării sonorităţilor, relevă uriaşul talent al artistei” (Adevărul literar şi artistic) sau „Dana Borşan scoate muzica, emoţia, substanţa sufletească din pian… are un ton substanţial şi abundent, cultivă poezia sonoră…” (România liberă)

Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991 şi 2006) şi al revistei Actualitatea muzicală(1998), cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2011) şi Ordinul Meritul pentru învăţământ (2004) acordate de Preşedinţia României.

În paralel cu activitatea artistică, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică remarcabilă, conducând din 1990 o clasă de pian. Studenţii săi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. A contribuit la formarea unor tineri artişti cunoscuţi în viaţa de concert din România şi din străinătate: Toma Popovici, Csiki Boldizsar, Andrei Licaret, Raluca Ouatu, Rebeca Omordia, Alexandra Costin, Alexandru Petrovici, Amalia Bonciocat, Daniel Dascalu, Carmen Rotaru etc.

Dana Borşan a susţinut cursuri de măiestrie la Catania, Stuttgart, Wuppertal, Essen şi, în cadrul programului Erasmus-Socrates, la universităţile din Weimar, Stuttgart, Paris, Viena, Nurnberg, Cork şi Oslo, a participat în juriile concursurilor internaţionale din Hong Kong, Oslo (Grieg), Guerande, Bucureşti (Enescu), Cluj (Mozart), Arad (Beethoven) etc…

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Comunicate de presă 08 Aprilie 2024, 14:25

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio

Un trio extraordinar de muzicieni români – violonistul ALEXANDRU TOMESCU, violoncelistul ȘTEFAN CAZACU şi...

Triplul de Beethoven, cu Alexandru Tomescu, Ştefan Cazacu și Sînziana Mircea, la Sala Radio
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Comunicate de presă 01 Aprilie 2024, 12:49

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024: Distincții speciale pentru Virgil Ogășanu, Gabriela Adameșteanu și Sînziana Mircea
Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Comunicate de presă 05 Martie 2024, 10:17

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER

În urma publicării nominalizărilor la Premiile UNITER 2024, am fost consternați să descoperim, la categoria Teatru...

Scrisoare deschisă a Redacției Teatru – Radio România către Senatul UNITER
Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Comunicate de presă 16 Ianuarie 2024, 16:55

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor

Potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de toamnă din 2023, Radio...

Radio România, în topul preferințeleor ascultătorilor
Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Comunicate de presă 15 Ianuarie 2024, 14:03

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"

Editura Casa Radio , în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria" din Ploieşti, organizează...

Editura Casa Radio organizează evenimentul "La ce bun poezia? – Atelier de redescoperire a puterii versului"
Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Comunicate de presă 04 Ianuarie 2024, 10:35

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024

Big Band-ul Radio România pregătește pentru anul 2024 o serie de concerte în premieră și evenimente surpriză....

Concerte în premieră și evenimente surpriză, pregătite de Big Band-ul Radio România în 2024
Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Comunicate de presă 28 Decembrie 2023, 16:45

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România

TVR 1 difuzează, joi, 28 decembrie, de la ora 23.10, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România....

Televiziunea Română difuzează Gala Radio România
Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio
Comunicate de presă 19 Decembrie 2023, 10:14

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

Veți avea bucuria de a asculta suita din opera "Ajun de Crăciun" în ultimul concert din acest an prezentat...

Suita din opera "Ajun de Crăciun" încheie anul la Sala Radio

www.radioromania.ro

Play-off Superliga: Sepsi Sfântu Gheorghe - FCSB, 2-2 | VIDEO

Play-off Superliga: Sepsi Sfântu Gheorghe - FCSB, 2-2 | VIDEO

FCSB poate să își asigure titlul de campioană în etapa următoare.

Play-off Superliga: Sepsi Sfântu Gheorghe - FCSB, 2-2 | VIDEO
Studiu: Primele organisme bioluminescente au apărut în urmă cu 540 de milioane de ani

Studiu: Primele organisme bioluminescente au apărut în urmă cu 540 de milioane de ani

Bioluminiscenţa este capacitatea organismelor vii de a produce lumină prin intermediul unor reacţii chimice.

Studiu: Primele organisme bioluminescente au apărut în urmă cu 540 de milioane de ani
Play-off Superliga: Farul Constanța - Rapid București, 3-1 | VIDEO

Play-off Superliga: Farul Constanța - Rapid București, 3-1 | VIDEO

Rapid a înregistrat a 5-a înfrângere în 6 meciuri disputate în play-off.

Play-off Superliga: Farul Constanța - Rapid București, 3-1 | VIDEO
Zeci de mii de turiști, așteptați pe litoral în perioada minivacanței de 1 Mai și Paști

Zeci de mii de turiști, așteptați pe litoral în perioada minivacanței de 1 Mai și Paști

Sute de polițiști și jandarmi vor fi la datorie în zonă în această perioadă.

Zeci de mii de turiști, așteptați pe litoral în perioada minivacanței de 1 Mai și Paști

Madrid Open: Jaqueline Cristian, în turul secund

Românca a eliminat-o pe poloneza Magdalena Frech.

Madrid Open: Jaqueline Cristian, în turul secund

Ciclism: România găzduiește, în premieră, Campionatul European de mountain bike

Competiția va avea loc la Cheile Grădiştei, între 8 şi 12 mai.

Ciclism: România găzduiește, în premieră, Campionatul European de mountain bike

Sondaj: Aproape trei sferturi dintre organizațiile globale se tem de un atac cibernetic semnificativ în următorii 2 ani

Informația apare în raportul "Cybersecurity Readiness Index...

Sondaj: Aproape trei sferturi dintre organizațiile globale se tem de un atac cibernetic semnificativ în următorii 2 ani

Alegeri 2024: Nereguli constatate de BEC în desemnarea de preşedinţi pentru birourile electorale de circumscripţie

Biroul Electoral Central a descoperit „extinderea, vădit...

Alegeri 2024: Nereguli constatate de BEC în desemnarea de preşedinţi pentru birourile electorale de circumscripţie

Soluția Primăriei Capitalei pentru accesul în cartierul Greenfield

Pe un teren aflat în Pădurea Băneasa s-ar putea amenaja un...

Soluția Primăriei Capitalei pentru accesul în cartierul Greenfield

ANM: Cod galben de ploi și descărcări electrice în trei județe din țară

Adertizarea Cod galben este valabilă până la ora 20:30.

ANM: Cod galben de ploi și descărcări electrice în trei județe din țară

Play-out Superliga: Universitatea Cluj - Politehnica Iași, 1-0 | VIDEO

Politenica Iași nu a reușit să cadreze niciun șut pe poartă...

Play-out Superliga: Universitatea Cluj - Politehnica Iași, 1-0 | VIDEO

Italia va ajuta la reconstrucția orașului Odesa, grav afectat de un atac rusesc

Acordul va fi semnat cu Ucraina și UNESCO.

Italia va ajuta la reconstrucția orașului Odesa, grav afectat de un atac rusesc