Concert-eveniment de Ziua Naţională a României

  

În continuarea tradiţiei anuale stabilite în stagiunea Sălii Radio, vineri,29 noiembrie (ora 19:00), va avea loc concertul-evenimentdedicat Zilei Naţionalea României. De această dată, doi mari muzicieni ce poartă, prinsuccesele lor,numele ţării peste hotare, sunt invitaţii speciali ai serii.Alături de OrchestraNaţională Radio vor evolua untânăr artist la început de drum - pianistul Cadmiel Boţac, care la doar 22 de ani este dejamultipremiatinternaţional, şi un artist român consacrat - dirijorul Nicolae Moldoveanu, ce a dirijat orchestre caFilarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic ş.a. 

Untalent precoce, CadmielBoţac a început pianul la doar 4 ani, în oraşul natal, SighetuMarmaţiei. Aurmat cursuri de măiestrie la Mozarteum International SummerAcademy - Salzburg şi la International Summer Academy - Viena şi la doar 10 aniobţinea premiul Ila concursul Young Virtuosov (Zagreb, Croaţia). În concertul devineri, CadmielBoţac va interpreta celebrul Concert înla minor pentru pian şi orchestră semnat de Grieg. 

Searase va deschide cu Jocuripopulare româneşti din Transilvania,lucrare ce aparţine unuia dintre marii muzicieni români aisecolului XX:compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri, de la a căruidispariţie s-auîmplinit 50 de ani, şi se va încheia cu Simfoniaîn re minor, semnată de César Franck.

Violonist,corepetitor,organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NicolaeMoldoveanu este unuldintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs înlumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciateinstituţii deînvăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig(unde a studiatorga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicatarteidirijorale) şi apoi la Basel, Berna şi, în cele din urmă, laAcademia Regală deMuzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: FilarmonicaRegală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert,BBC Philharmonic,Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră dinStockholm şi ceadin Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio dinPraga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham,Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu, iar deEnglishSinfonia şi London Mozart Players îl leagă colaborări speciale. 

Înprezent, tânărul pianist CadmielBoţac este masterand al Academiei de Muzică şi Arte dinViena, la clasaprofesorului şi pianistului Stefan Arnold. După primii ani deformare în oraşulnatal, de la 14 ani a lucrat cu renumitul pianist şi pedagogDaniel Goiţi,profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca

Un eveniment foarte important în evoluţia sa aavut loc la ConcursulInternaţional Astana Piano Passion din Kazahstan (2014), unde aobţinut PremiulI, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist DenisMatsuev. La scurttimp, Cadmiel a câştigat concursurile internaţionale MilanoPiano Talents, AdiliaAlieva din Franţa şi alte două competiţii, în Braşov şi înSibiu. Cadmiel Boţac asusţinut concerte cu OrchestraNaţională din Kazahstan şi Filarmonica din Irkutsk, în cadrulfestivalului Starson Baikal, iar în ţară cu Orchestra Naţională Radio şi cuorchestrelefilarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. Asusţinutrecitaluri în SUA, Luxemburg, Croaţia, Italia, Franţa, Rusia,Germania şiAustria.

Concertelepotfi ascultate în direct pe toatefrecvenţeleRadio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi înstreaming livepe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. 

Biletele la concertele Orchestrelor şi CorurilorRadio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, înoficiile PoşteiRomâne, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casade bilete aSălii Radio. 

Alteinformaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.


Adaugat: 28 Noiembrie 2019
Actualizat: 28 Noiembrie 2019